flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ підтримує Верховний Суд у забезпеченні притягнення держави-агресора до відповідальності за порушення норм міжнародного права

15 жовтня 2024, 11:08

При кадровому дефіциті суддів у судах першої та апеляційної інстанцій розгляд справ про воєнні злочини з дотриманням міжнародних стандартів є викликом для системи правосуддя України в умовах воєнного стану.

Про це сказала суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів під час виступу на спеціальному заході «Роль громадянського суспільства та міжнародних суб’єктів у процесі розслідування воєнних злочинів національними судами», проведеному в рамках Варшавської конференції з людського виміру.

Керівник відділу демократизації Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі Костянтин Вардзелашвілі наголосив, що всі держави – учасниці ОБСЄ взяли на себе зобов’язання дотримуватися міжнародного права за будь-яких обставин. БДІПЛ підтримує Україну у виконанні цього зобов’язання і продовжуватиме співпрацювати з українськими інституціями та фахівцями з права, щоб допомогти у виконанні складних завдань.

«Це чудово, що, незважаючи на триваючий збройний конфлікт в Україні, країна докладає величезних зусиль для просування права на справедливий суд», – відзначила суддя Міжнародного кримінального суду Джоанна Корнер.

Під час конференції у фокусі уваги учасників був стан справ про воєнні злочини в Україні, ратифікація Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду та роль міжнародних організацій і громадянського суспільства в притягненні винних до відповідальності, а також у забезпеченні відповідності судових процесів засадам справедливого судового розгляду.

Бюро забезпечило платформу для дискусій між українськими суддями та їхніми колегами з інших держав – учасниць ОБСЄ. Це дало можливість обмінятися передовим досвідом з розгляду міжнародних воєнних злочинів.

Від початку повномасштабного вторгнення за підтримки БДІПЛ ОБСЄ для суддів Верховного Суду, суддів першої та апеляційної інстанцій проведено ряд вебінарів і навчальних семінарів. Тренерами на них виступали судді міжнародних судів і трибуналів, науковці у сфері міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права.

Захід організовано Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.