flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС взяв участь у конференції Мережі голів верховних судів Європейського Союзу

10 жовтня 2024, 13:50

Цьогорічна конференція відбулася 4 жовтня в м. Афіни (Греція), а її учасниками стали голови верховних судів країн-членів ЄС, Албанії, Ісландії, Сербії, Сполученого Королівства, України та Чорногорії.

З вітальними промовами виступили Голова Верховного суду Греції з розгляду цивільних і кримінальних справ (Areios Pagos) Іоанна Клапа-Крістодулеа та Голова Верховного суду Швеції і Голова Мережі голів верховних судів Європейського Союзу Андерс Eкa.

Окрему увагу у своїй промові Андерс Ека приділив, зокрема, війні в Україні. Він закликав до міжнародної солідарності та висловив підтримку українському народові, котрий мужньо протистоїть ворогу, і національній судовій системі, яка продовжує ефективно функціонувати навіть в умовах численних викликів, пов’язаних з війною.

Голова Мережі голів верховних судів ЄС також згадав про трагедію, що сталася 28 вересня цього року на Харківщині, – загибель судді Верховного Суду Леоніда Лобойка, який того дня розвозив гуманітарну допомогу мешканцям прикордонного селища Козача Лопань.

Перша сесія конференції була присвячена обговоренню впливу європейського права на національне, зокрема на методологію роботи судів. Зі вступним звітом із цього питання виступив перший Голова Касаційного суду Франції Крістоф Сулар.

Під час другої сесії учасники заходу говорили про привабливість судової системи, розглянувши ключові фактори, що впливають на привабливість суддівської кар’єри, та акцентувавши на таких аспектах, як процедури добору на посади суддів, перспективи просування по службі, рівень суддівської винагороди й соціального забезпечення. Звіти щодо цієї проблематики презентували Голова Верховного суду Чехії Петр Ангялоссі, Голова Верховного суду Литви Дангуоле Бублієне та Голова Верховного суду Словенії Міодраг Джорджевіч.

У конференції також узяли участь Голова Європейського суду з прав людини Марко Бошняк, суддя ЄСПЛ від Греції Іоанніс Ктістакіс та голова Суду ЄАВТ Палл Грейнсон.

Нагадаємо, що 14 жовтня 2022 року рішенням Генеральної Асамблеї Мережі голів верховних судів Європейського Союзу Верховному Суду було надано статус спостерігача в цій Мережі.

Також у межах візиту в Посольстві України в Греції відбулася зустріч Голови ВС Станіслава Кравченка з Тимчасово повіреним у справах України Володимиром Ляшенком.

Візит відбувся за підтримки проєкту ЄС «Право-Justice».