flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Верховного Суду провели зустріч зі Спеціальним доповідачем ООН з питань токсичних речовин і прав людини

26 вересня 2024, 14:39

Забруднення довкілля внаслідок бойових дій, використання боєприпасів, пошкодження об’єктів хімічної промисловості та порушення основоположних прав людини через діяльність держави-агресора. Цій темі була присвячена зустріч Секретаря Великої Палати Верховного Суду Віталія Уркевича та суддів ВС зі Спеціальним доповідачем ООН з питань токсичних речовин і прав людини Маркосом Орельяною – експертом у галузі міжнародного права та законодавства про права людини та навколишнє середовище.

Спецдоповідач Маркос Орельяна акцентував, що контакт людини з небезпечними токсичними речовинами може загрожувати її фундаментальним правам, а саме – праву на безпечне життя та праву на здоров’я.

Пан Маркос Орельяна пояснив, що в межах свого мандату він збирає інформацію про шкоду, завдану довкіллю внаслідок військових дій, і зараз працює над тематичним звітом, який присвячений негативному впливу збройних конфліктів на навколишнє природне середовище. Цей звіт буде оприлюднений у середині 2025 року.

Як повідомив Секретар Великої Палати ВС Віталій Уркевич, згідно з даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України шкода, завдана російською федерацією внаслідок ведення бойових дій на території України, становить понад 55 млрд євро. Однак ця сума не є остаточною, оскільки повний обсяг завданої шкоди можливо буде оцінити лише після звільнення всіх територій України в межах кордонів станом на 1991 рік.

Суддя ВП ВС Ольга Ступак зазначила, що сьогодні зусилля України сконцентровані на фіксації завданих ушкоджень і збитків. Зафіксовані факти мають стати міцною доказовою базою, яка буде використана в процесі притягнення рф до відповідальності за екологічні злочини. Водночас нині ще залишається нерозмінованою значна частина України, а території, де велись активні бойові дії, в тому числі поля, на яких вирощували агрокультури, нескоро стануть придатними для використання.

Суддя ВС у Касаційному цивільному суді Ганна Коломієць вказала, що основний тягар розгляду справ щодо екоциду (ст. 441 КК України) лягатиме на національні суди. Залежно від того, як будуть зібрані докази і як будуть розглянуті справи національними судами, надалі буде доводитись у Міжнародному кримінальному суді вина держави-агресора у вчиненні нею (її посадовими особами, військовослужбовцями) злочинів проти довкілля в Україні. Вони можуть розслідуватися МКС як воєнні злочини, їх кваліфікація можлива за підпунктом iv п. «b» ч. 2 ст. 8 Римського статуту МКС.

Суддя ВС у Касаційному цивільному суді Ігор Гулейков наголосив, що саме Верховний Суд є гарантом верховенства права і відіграє ключову роль у забезпеченні справедливості для постраждалих від екологічних злочинів. «Саме тому міжнародний досвід є надважливим для нас. Ми прагнемо, щоб міжнародна спільнота була поінформована про масштаби екологічних злочинів і вживала заходів для притягнення винних осіб до відповідальності. Міжнародний досвід є безцінним для розробки механізмів правової оцінки цих злочинів і забезпечення відшкодування шкоди», – узагальнив суддя.

Також у зустрічі взяла участь головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва ВС Оксана Гунько.