flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про ефективну співпрацю адміністративного судочинства та медіації говорили під час круглого столу

25 вересня 2024, 16:13

Досвід європейських країн у сфері запровадження та практичного застосування процедури медіації, інновації для розвитку сфери медіації в адміністративних процедурах в Україні, запровадження професії медіатора в Україні – ці та інші питання були у фокусі уваги круглого столу «Адміністративне судочинство та медіація: ефективна співпраця в умовах правової держави», участь у якому взяв голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович.

У межах виступу очільник КАС ВС зазначив, що впровадження медіації як альтернативного способу вирішення спорів дасть змогу не тільки суттєво розвантажити суди, а й сприятиме вдосконаленню правових механізмів забезпечення прав, свобод та законних інтересів особи.

Доповідач зауважив, що питання медіації в адміністративному судочинстві найскладніше. Це зумовлено правовою природою публічно-правових відносин, у яких обов’язковою є участь суб’єкта, наділеного публічно-владними повноваженнями. Однак досягнення компромісу між органом публічної влади та громадянином – успішний результат діяльності держави та її органів.

У процесі свого цивілізаційного розвитку суспільство завжди шукає різні способи вирішення конфліктів. За словами Михайла Смоковича, інститут медіації має свою історію та успішний досвід у багатьох державах світу. Наприклад, цей спосіб вирішення конфліктів успішно застосовується в Німеччині, Франції, Бельгії, Італії, Канаді, Японії. Ініціатори медіації в адміністративному судочинстві інших країн переконані, що досягти мирових угод у вирішенні адміністративних спорів дуже важливо.

Цікаво також спостерігати, як медіація технологічно розвивається. Як приклад голова КАС ВС навів досвід США, де користується попитом такий вид медіації, як вебмедіація або медіація по телефону (процедура здійснюється за допомогою відео- або конференц-зв’язку).

Спікер зазначив, що в українській адміністративно-правовій практиці досвід медіації є порівняно новим, однак цей інститут поступово розвивається. В Україні відкриваються кабінети медіації, за допомогою яких можна отримати інформацію про процедуру медіації, а також консультації щодо можливості вирішення спору шляхом медіації. Зокрема, такі кабінети відкриті в Овідіопольському районному суді Одеської області, Іванівському районному суді Одеської області, а також м. Вінниці.

Крім цього, Михайло Смокович окреслив питання щодо подальшого розвитку й реалізації інституту медіації як альтернативного способу вирішення спорів в Україні.

Підсумовуючи, очільник КАС ВС висловив переконання, що плідна дискусія та обговорення під час круглого столу актуальних питань розвине конструктивні ідеї, науково-практичні погляди й напрацювання, посилить ефективну співпрацю адміністративного судочинства і медіації в умовах правової держави.

Захід організований П’ятим апеляційним адміністративним судом у співпраці з проєктом ЄС «Право-Justice».

Фото надані організаторами круглого столу.