flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили напрями співпраці з ПРООН у рамках покращення доступності правосуддя на місцевому рівні

25 вересня 2024, 12:00

Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко провів зустріч із делегацією Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй на чолі з в. о. програмного менеджера ПРООН Федерікою Діспенцою, яка поінформувала про ключові напрями роботи Програми в Україні та розповіла про ініціативи, що реалізуються у сфері доступу до правосуддя.

Станіслав Кравченко відзначив тривалу й ефективну взаємодію Верховного Суду із ПРООН, зауваживши, що визначення, розуміння та подальше розв’язання проблем, з якими стикаються місцеві суди, є ключовим фактором розбудови інституційної спроможності судової системи, тому робота Програми на місцях надзвичайно важлива.

Голова ВС також окреслив коло питань, які необхідно вирішити для того, щоб уся судова система мала можливість ефективно функціонувати. Це насамперед заповнення вакантних посад у судах і цифровізація процесу здійснення судочинства.

Крім того, учасники зустрічі обговорили питання щодо подальшого розвитку партнерства, спрямованого на підвищення довіри до суду, залучення молоді до державотворчих процесів та налагодження взаємодії зі студентством шляхом реалізації освітніх заходів і запровадження програм стажування в судах.

З цього приводу Голова ВС зауважив, що в червні цього року Верховний Суд презентував концепцію взаємодії із закладами вищої юридичної освіти та підписав меморандуми про співпрацю з провідними університетами. Серед ключових цілей такої взаємодії – формування сучасного правового світогляду майбутніх юристів, взаємний обмін знаннями між представниками судової системи і школами права, формування потенційного кадрового резерву для ВС, підвищення довіри до судової влади та посилення її авторитету.

У зустрічі взяли участь і координатор з громадської безпеки та соціальної згуртованості ПРООН Роман Хащенков, спеціаліст з питань верховенства права та доступу до правосуддя Іван Гончарук, аналітик з питань верховенства права та доступу до правосуддя Ірина Легка, керівник напряму залучення молоді та волонтерів команди з громадської безпеки та соціальної згуртованості Дмитро Томенко, голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук, судді ВС у ККС В’ячеслав Маринич і Світлана Яковлєва, а також начальник відділу міжнародного співробітництва ВС Ліна Губар.