flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5-та річниця ВАКС – час констатувати впевнене становлення антикорупційної вертикалі

05 вересня 2024, 17:48

Корупція – це зло, яке не дозволяє демократичній державі розвиватися, будувати справедливе суспільство, належним чином працювати й перемагати.

Кожна країна сама обирає модель і шлях протидії корупції. Так сталося й в Україні. Але той час, коли питання щодо необхідності створення повної вертикалі антикорупційної інфраструктури було дискусійним, давно минув. Відповідне рішення було ухвалене на політичному рівні та знайшло підтримку в суспільстві.

Створення Вищого антикорупційного суду, Апеляційної палати ВАКС, а також спеціалізованої судової палати у Касаційному кримінальному суді у складі ВС завершило формування комплексної системи правоохоронних і судових антикорупційних органів.

Реформи такого масштабу завжди складно проводити навіть у простих умовах. Україні ж випала інша доля – активна стадія реформ припала на час війни.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час конференції з нагоди 5-ї річниці процесуальної діяльності Вищого антикорупційного суду «5 років ВАКС: від ідеї до спроможності».

«Ми маємо чим пишатися: тим, що справляємось із поточними викликами і показуємо гарні результати. Без сумніву, Вищий антикорупційний суд відбувся як судова установа. Він має авторитет і повагу, демонструє гідний приклад для інших судів і продовжує ефективно розвиватися», – зауважив Голова ВС.

Станіслав Кравченко висловив вдячність парламенту, який оперативно реагував на критичні проблеми та вносив необхідні зміни до процесуального законодавства, які допомагали не тільки ВАКС, а й усій судовій системі ефективно організовувати свою роботу.

На завершення Голова ВС побажав колегам із честю й гідністю пройти свій суддівський шлях, виправдати надії та сподівання українського народу і мати належну оцінку своєї роботи з боку суспільства.

Голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Олександр Марчук наголосив на важливості зміцнення антикорупційних інституцій, тим більше в такий складний для нашої держави час, адже корупція є одним з найбільш небезпечних негативних суспільних явищ. Її наслідки за своїм масштабом непередбачувані й багатогранні – від економічного занепаду та соціального напруження в суспільстві до впливу на життя кожного громадянина. Тож виявлення, розслідування і судовий розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних кримінальних правопорушень під час війни є одним із пріоритетів.

До того ж, на переконання голови ККС ВС, ефективна протидія корупції  – це необхідна умова для перемоги України у війні, невід’ємна складова євроінтеграційного процесу та запорука подальшої розбудови держави у повоєнний період. І на цьому шляху одну з ключових ролей відіграє саме ВАКС. 

Олександр Марчук зауважив, що в межах спільних заходів судді ВС і ВАКС, представники наукової спільноти та адвокатури регулярно обмінювалися думками й формували спільне бачення шляхів вирішення спірних питань щодо застосування матеріального і процесуального права. Він висловив сподівання, що й подальша співпраця буде плідною, а її результатом стануть нові практичні напрацювання.

Під час виступу голова ККС ВС також висвітлив актуальну практику розгляду Верховним Судом проваджень щодо корупційних кримінальних правопорушень.