flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання щодо притягнення до відповідальності воєнних злочинців за принципом універсальної юрисдикції та забезпечення прав екстрадованих осіб потребують вирішення як на законодавчому рівні, так і в практичній площині

27 серпня 2024, 14:10

Представники Верховного Суду – в. о. голови Касаційного кримінального суду у складі ВС Наталія Антонюк та суддя ВС у ККС Леонід Лобойко – за участю представників Міністерства юстиції України та прокурорів Офісу Генерального прокурора обговорили питання практичного застосування кримінального процесуального законодавства за принципом універсальної юрисдикції для притягнення до відповідальності осіб, які вчинили воєнні злочини на території України, а також дотримання прав екстрадованих осіб.

Напрацювання механізмів міжнародно-правового співробітництва у зв’язку із застосуванням принципу універсальної юрисдикції іншими державами надважливе та є одним із дієвих механізмів для відновлення справедливості. Учасники зустрічі також обговорили можливі практичні рішення і розроблення законодавчих пропозицій для усунення прогалин у національному законодавстві.

Щодо перестороги іноземних держав стосовно видачі осіб Україні через ризики, повʼязані з війною, варто звернути увагу, що нещодавно Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (CPT) надав висновок щодо України. У ньому йдеться, зокрема, про покращення ситуації з дотриманням прав людини в місцях позбавлення волі. Для наших партнерів це є свідченням того, що Україна здатна гарантувати дотримання вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод запитуваній стороні.