flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВС долучилися до роботи 18-го німецько-українського колоквіуму з питань адміністративного судового процесу

19 липня 2024, 16:03

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Андрій Загороднюк і заступник керівника Апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Богданюк взяли участь у 18-му німецько-українському колоквіумі «Адміністративний судовий процес», який проходив у Вищому адміністративному суді землі Рейнланд-Пфальц у м. Кобленц (Німеччина).

Цей візит був організований Німецьким фондом міжнародно-правового співробітництва (IRZ) у партнерстві з Вищим адміністративним судом землі Рейнланд-Пфальц у рамках співпраці з Касаційним адміністративним судом Верховного Суду.

Колоквіум у Кобленці було проведено з метою німецько-українського професійно-колегіального обміну для глибшого ознайомлення українських суддів із практикою німецької адміністративної юрисдикції шляхом відвідування судових засідань та спілкування із суддями.

У ході колоквіуму у Вищому адміністративному суді землі Рейнланд-Пфальц обговорили питання щодо застосування дисциплінарного права, впливу конституційного права на тлумачення та застосування невизначених правових понять (на прикладах правових норм щодо шкільної освіти), застосування законодавства про надання притулку, про зібрання, виноробство, про відкритість у судовій практиці, а також питання стосовно ІТ на робочому місці судді, викликів та досвіду впровадження електронної справи, складу й завдань окремих представницьких органів суддів (Рада суддів, Рада голів судів і Рада президії судів) тощо.

Під час роботи колоквіуму у Вищому адміністративному суді землі Рейнланд-Пфальц відбулася вітальна зустріч із президентом Конституційного суду та Вищого адміністративного суду федеральної землі Рейнланд-Пфальц д-ром Ларсом Брокером, суддею Вищого адміністративного суду федеральної землі Рейнланд-Пфальц Йоганнесом Ґьобелем, старшим менеджером проєктів Німецького фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Вольфрамом Гертіґом та пізніше з керівником проєктів в Україні і Вʼєтнамі Німецького фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Ангелою Шмайнк.

Відповідно до програми заходу українська делегація відвідала Адміністративний суд Майнца, ознайомилася з роботою цього суду, взяла участь у судовому засіданні. Також у Майнці делегація здійснила візит до парламенту федеральної землі Рейнланд-Пфальц. Після вітального слова президента земельного парламенту Гендріка Герінґа зробила запис у книзі почесних гостей земельного парламенту та взяла участь у експертній дискусії на тему «Земельний парламент як сторона в адміністративних судах та Конституційному суді – розмежування адміністративних та конституційних процесуальних спорів».

Також під час колоквіуму окрема лекція була присвячена українському адміністративному судочинству, його викликам та особливостям функціонування в нинішніх умовах.