flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Якщо ми будемо діяти спільно й узгоджено, то обов’язково здолаємо євроінтеграційний шлях – Голова ВС

15 липня 2024, 16:58

На складному шляху перемовин про вступ України до Європейського Союзу вочевидь має бути належним чином оцінено те, що національній правовій системі не потрібно починати з нуля процес адаптації законодавства до права ЄС та імплементації підходів європейських судових установ, адже чинне національне законодавство побудоване на європейських стандартах, а суди активно вивчають і застосовують практику ЄСПЛ та Суду Справедливості ЄС.

На цьому акцентував Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час засідання Керівного комітету Проєкту ЄС «Право-Justice ІІІ». Він також відзначив результативність багаторічної співпраці Суду із цим Проєктом.

«Наприкінці 2023 року Верховний Суд спільно з Проєктом ЄС «Право-Justice ІІІ» презентували портал сучасного права Supreme Observer, а також оновлену Базу правових позицій ВС. Це надзвичайно важливі ресурси, які сприяють ефективному виконанню одного з ключових завдань Верховного Суду – забезпечення єдності судової практики», – наголосив Станіслав Кравченко.

Очільник ВС також зазначив, що нині робота судів значною мірою зосереджена на фіксації доказової бази у справах щодо воєнних злочинів. Разом із тим на розгляд судів уже надійшло більше ніж 2 тис. відповідних кримінальних проваджень, приблизно 1,5 тис. з них уже розглянуті судами першої інстанції, близько 100 рішень переглянуті в апеляційному порядку і ще 12 – у касаційному.

Водночас сьогодні на розгляді судів у порядку адміністративного, господарського та цивільного судочинства перебуває і низка категорій справ, пов’язаних з війною.

«Упродовж минулого року суди розглянули більш ніж 4,3 млн справ – це фактично довоєнний показник. І зараз, попри всі складнощі, судова система продовжує ефективно функціонувати та справляється зі своїми завданнями», – констатував Станіслав Кравченко.

Насамкінець Голова ВС висловив вдячність Проєкту ЄС «Право-Justice ІІІ» за надійну й ефективну співпрацю та за підтримку України, зокрема її судової системи, в євроінтеграційному процесі.

«Ми розуміємо, що перед нами стоять складні завдання, але якщо ми будемо діяти спільно й узгоджено, то обов’язково здолаємо цей шлях», – переконаний Станіслав Кравченко.