flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Медіація є прогресивним інструментом в українській судовій системі – голова КАС ВС

03 липня 2024, 16:12

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович взяв участь у круглому столі «Медіація в адміністративному судочинстві». Під час заходу учасники обговорили здобутки та виклики застосування медіації в адміністративному судочинстві, проаналізували перспективи її розвитку та сформували рекомендації для вдосконалення цього правового інституту.

У своїй доповіді очільник КАС ВС звернув увагу на те, що суспільні потреби вимагають нових підходів до вирішення публічно-правових спорів. З європейським курсом інтеграції Україна зобов’язана імплементувати положення законодавства ЄС, включаючи альтернативні засоби врегулювання спорів. Рада Європи надала Україні рекомендації щодо альтернативних засобів для врегулювання спорів. Зокрема, це Рекомендації щодо альтернативного судового розгляду спорів між адміністративними органами і сторонами. Євроінтеграційний курс України зумовлює вивчення європейського досвіду та практики альтернативного вирішення правових конфліктів без звернення до класичних судових процедур.

Голова КАС ВС зауважив, що медіація в адміністративних судах викликає найбільше дискусій у суспільстві. Адже публічно-правові відносини – особливі. Насамперед це зумовлено суб’єктним складом адміністративних процесуальних правовідносин, а також тим фактом, що одна зі сторін завжди є суб’єктом владних повноважень. У зв’язку з цим виникає питання щодо добровільності та ініціативності медіації. Досягнення компромісу між органом публічної влади та громадянином є одним із пріоритетів і завдань діяльності держави та її органів.

Українська система адміністративного судочинства удосконалює шляхи та механізми врегулювання конфліктних ситуацій, у тому числі шляхом медіації. Медіація є прогресивним інструментом в українській судовій системі, який може сприяти розвитку демократичної правової держави з європейськими цінностями, ефективним захистом прав, свобод та законних інтересів кожної особи. Однак медіація не є універсальним засобом від усіх проблем правосуддя. Медіація – ефективний спосіб вирішення публічно-правового спору для тих, хто цього прагне.

Михайло Смокович зазначив, що високий рівень кваліфікації медіатора, добросовісне виконання прийнятих сторонами рішень, запропонованих медіатором, позитивно впливатиме на авторитет інституту медіації в адміністративному судочинстві. Медіація як позасудовий спосіб врегулювання спорів є перспективним, альтернативним способом вирішення спорів в адміністративному судочинстві.  Медіація потребує здійснення її популяризації шляхом інформування та роз’яснення задля зростання рівня довіри українського суспільства. Потрібно продумати механізм залучення медіаторів задля забезпечення доступу до медіації вразливих, менш захищених верств населення, наприклад внутрішньо переміщених осіб.

Актуальною є необхідність подальшого дослідження перспектив застосування цього способу альтернативного вирішення публічно-правових спорів для адміністративного судочинства, а також формування культури мирного врегулювання публічно-правових спорів в українському суспільстві. Застосування інституту медіації на практиці допоможе сторонам отримати набагато швидше бажаний результат й уникнути низки проблем, які можуть виникнути з виконанням судового рішення.

Голова КАС ВС висловив переконання, що за результатами обговорення актуальних питань будуть сформовані ефективні пропозиції в аспекті стратегічних напрямів забезпечення та захисту прав людини, в тому числі шляхом медіації. Плідна дискусія та професійний діалог під час обговорення питань медіації в адміністративному судочинстві допоможуть удосконалити окреслені тенденції та напрями розвитку.

Крім того, в заході взяла участь секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян КАС ВС Жанна Мельник-Томенко.

Круглий стіл відбувся в рамках Днів адміністративної юстиції в Україні, він організований 7ААС у співпраці з Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду та Вінницьким державним педагогічним університетом імені Михайла Коцюбинського.