flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВС обговорили інструментарій для розроблення та впровадження дієвих засобів судового адміністрування

02 липня 2024, 19:00

Представники Верховного Суду, Вищої ради правосуддя та Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ) обговорили створення CEPEJ експертної групи для розроблення та впровадження дієвих засобів судового адміністрування для України. Окрему увагу було приділено затвердженню нормативів кадрового, фінансового, матеріального, технічного та іншого забезпечення судів України. Від Верховного Суду в зустрічі взяли участь суддя ВС у Касаційному кримінальному суді, представник України в CEPEJ Олександра Яновська та перший заступник керівника Апарату ВС Расім Бабанли. 

Олександра Яновська наголосила на тому, що від початку повномасштабної агресії рф проти України національна правова система стикнулася із цілою низкою проблем, які необхідно вирішувати комплексно, адже вони тісно пов’язані між собою. Серйозним викликом є дефіцит кадрів у судах й апаратах судів, спричинений кількома факторами, серед яких і вимушена зміна територіальної підсудності справ.

«Для визначення належної ефективної мапи судів та організації системи судів в Україні необхідно оцінити навантаження на суддів та співробітників апаратів судів», – пояснила доповідачка. Також вона зауважила, що результати цієї оцінки необхідно брати до уваги, визначаючи необхідну кількість судів та їх кадровий склад.

Крім того, проблема надмірного навантаження на суддів стає причиною накопичення нерозглянутих справ. У зв’язку із цим є ризик порушення ст. 6 «Право на справедливий суд» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Саме тому важливо зрозуміти, яким чином зменшити кількість нерозглянутих справ та забезпечити право громадян на розгляд справи.

Суддя зауважила, що в міжнародній площині ситуація в Україні щодо цього питання не унікальна: у багатьох країнах також є велика кількість нерозглянутих судових справ.

Водночас для виправлення ситуації необхідно визначитись із переліком статистичних показників для оцінки, після чого експерти зможуть надати фахові рекомендації.

На думку Олександри Яновської, окрему увагу варто приділити оцінці кількості справ, пов’язаних із воєнними та військовими злочинами. Таким чином можна зрозуміти, яку частку вони становлять серед загальної кількості справ на розгляді. Якщо частка буде значною, то доцільним буде обговорити створення спеціальних судів, які займатимуться саме цією категорією справ, особливо зважаючи на те, що в Україні вже є Військова служба правопорядку та Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері.

Перший заступник керівника Апарату ВС Расім Бабанли нагадав, що від початку повномасштабної агресії рф проти України у Верховному Суді ведуть облік розгляду справ щодо воєнних і військових злочинів та аналізують їх. При цьому найчастіше справи цієї категорії розглядаються в семи регіонах України, серед яких – місто Київ, Київська область та прифронтові області.

Своє бачення щодо створення CEPEJ експертної групи для розроблення та впровадження дієвих засобів судового адміністрування для України висловили виконавчий секретар CEPEJ Мюріель Деко, заступник виконавчого секретаря, керівник відділу з питань співробітництва, секретар робочої групи CEPEJ з питань якості правосуддя Клеманс Букемон, координатор проєкту щодо Грузії та України Йована Матік і члени ВРП Сергій Бурлаков, Інна Плахтій та Віталій Саліхов. У зустрічі також узяли участь представники секретаріату ВРП Юлія Лукасевич, Олександра Причко та Владислав Гуртенко і начальник відділу міжнародного співробітництва ВС Ліна Губар.