flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Всесвітня організація інтелектуальної власності та ВС успішно завершили серію семінарів з питань судового розгляду справ у сфері ІВ

28 червня 2024, 17:00

У межах меморандуму, укладеного між Верховним Судом та Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ), з 24 квітня по 26 червня 2024 року відбулася серія семінарів, присвячених судовому розгляду справ у сфері інтелектуальної власності з метою підвищення кваліфікації і обміну досвідом серед українських суддів та інших фахівців.

У семінарах взяли участь судді ВС, першої та апеляційної інстанцій з усієї України, які спеціалізуються на розгляді спорів у сфері ІВ, а також долучилися працівники Апарату ВС.

Семінари охоплювали різні аспекти судового розгляду справ у сфері інтелектуальної власності, зокрема роботу ВОІВ із судовими органами, механізми обміну досвідом, освітні програми та доступ до Бази даних судових рішень ВОІВ; аналіз правових ресурсів ЄС, судових рішень та інноваційні підходи в судовій практиці, захист фармацевтичних торговельних марок. Обговорювалися також типи нетрадиційних торговельних марок, бар’єри для їх реєстрації з наведенням конкретних прикладів; аналіз порушень прав ІВ в інтернеті, правові засоби захисту, роль онлайн-посередників та міжнародне приватне право. У ході семінарів відбувся обмін думками, обговорення широкого кола питань між українськими суддями та їхніми іноземними колегами. 

Спікерами навчальної програми були провідні експерти галузі, серед яких представники Суду Європейського Союзу Даніка Мінаковска та Ян Траутманн, Федерального патентного суду Німеччини суддя Ейке Нільсен, Апеляційного суду Англії та Уельсу лорд-суддя Річард Арнольд, а також Судового інституту ВОІВ Юн-Джу Мін.

У підсумковому виступі директор Судового інституту ВОІВ Юн-Джу Мін зазначила, що попри непрості обставини семінар все ж таки відбувся, а також  звернула увагу на виклики, з якими стикається судова система України сьогодні. Водночас вона зауважила про важливість подальшої підтримки та співпраці з ВС, зокрема й щодо розроблення посібника для суддів з питань ІВ.

Секретар судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством Касаційного господарського суду у складі ВС Ігор Бенедисюк від імені ВС висловив особливу подяку Судовому інституту ВОІВ за організацію та проведення цих важливих заходів і наголосив, що завдяки подібним профільним семінарам українські судді та фахівці з ІВ мали змогу отримати нову корисну інформацію, збагатити свій професійний досвід, що, відповідно, матиме позитивний вплив на якість судових рішень у сфері ІВ.