flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС ознайомилися з міжнародним досвідом розгляду кримінальних справ щодо вчинення воєнних злочинів

27 червня 2024, 16:59

В межах проєкту «Моніторинг судових проваджень у справах про воєнні злочини» українська делегація, до складу якої увійшли судді, прокурори та адвокати, відвідала м. Гаагу з навчальним візитом. Серед учасників були суддя Великої Палати Верховного Суду Ольга Булейко та суддя ВС у Касаційному кримінальному суді Сергій Фомін.

Під час візиту до Міжнародного кримінального суду (МКС) гості мали змогу відвідати судове засідання і зустрітися з представниками прокуратури – керівником об'єднаної команди Офісу прокурора для України Алексісом Демірджаном та радником з питань міжнародного співробітництва Крістіном Гедлем. Обговорили структуру і повноваження Офісу прокурора МКС та особливості його роботи. Також обмінялися думками з представниками відділу потерпілих і свідків, який активно  співпрацює з Офісом Генерального прокурора та навчає українських правників належної взаємодії з вразливими групами потерпілих. Зокрема, психолог Ен Міхельс і співробітник з правових питань Ізабель Осередчук поінформували учасників делегації про методи роботи з потерпілими та свідками під час допиту, які застосовуються у відділі.

Жваву зацікавленість викликала розповідь президентки Асоціації юристів ІСС ВА Мері-Елен Пруль про порядок добору захисників до МКС. Вона висловила сподівання на подальшу співпрацю з українськими колегами.

Учасники делегації також поспілкувалися з командою Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України (RD4U). В межах зустрічі юридичний радник Реєстру Ірина Кірєєва та член Ради Реєстру Юлія Кирпа пояснили процедури ведення обліку збитків на території України.

Інтерактивна панельна дискусія на тему «Практичні питання провадження у справах про воєнні злочини в Україні» відбулася під час відвідування Інституту Ассера. Українські правники обмінялися думками щодо проблем судового переслідування воєнних злочинів в Україні з незалежним консультантом і колишнім прокурором Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії Керолін Еджертон. Вона наголосила на важливості дотримання стандартів міжнародного судочинства під час розгляду справ, пов'язаних з воєнними злочинами, та пояснила, які труднощі найчастіше виникають у національних судових системах при їх розгляді.

Також торкнулися важливої теми щодо залучення цифрових технологій для отримання доказів та їх подальшого використання в суді. Детальніше про це поінформувала експерт з OSINT (МКС) Ганна Багдасар. Вона розповіла про особливості здійснення розвідки на основі відкритих джерел у провадженнях щодо воєнних злочинів.

З лекцією про питання заочного судочинства виступила адвокат з 9 Bedford Row Сара Бафадель. Юристка проаналізувала специфіку здійснення заочного судочинства та надала практичні рекомендації українським колегам. На завершення виступу доповідачка наголосила на важливості дотримання прав людини за будь-яких умов, в тому числі в умовах воєнних конфліктів.

Темою доповіді в. о. головного радника Офісу громадських радників захисту МКС Марі О'Лірі було «Питання для сторони захисту у провадженнях щодо воєнних злочинів в Україні». Вона ознайомила учасників делегації з кейсами деяких справ, розглянула деякі з них та акцентувала, що забезпечення справедливого судового процесу є основним завданням судочинства.

До програми навчального візиту також входив тренінг для правників щодо справедливості судових процесів, пов'язаних з конфліктами в Україні. Його провели співробітниці Інституту Ассера Вікторія Керр та Габріеле Хлевічкайте. Учасники розділилися на групи й мали розглянути справи й ухвалити правильне, на їхню думку, рішення. Така взаємодія сприяла покращенню комунікації між правниками й дала змогу представникам різних юридичних професій обмінятися досвідом роботи.

Після завершення практичної частини зустрічі учасники відвідали лекцію адвоката з кримінальних справ KLS Аннело Жюмеле, яка поділилася досвідом щодо розгляду справ про міжнародні злочини. Зокрема, вона надала практичні поради, які можуть бути застосовані правниками для забезпечення неупередженості та об'єктивності судових процесів відповідно до норм міжнародного права.

Адвокати з Інституту Ассера Валері Габард та Аса Солвей розповіли про особливості проведення підготовки судового засідання. Юристки наголосили на важливості дотримання чіткості та обґрунтованості в судових рішеннях та необхідності структурування аргументів і доказової бази.

Складні питання правового розуміння злочину геноциду у своєму виступі розкрила д-р Евеліна Очаб – програмний юрист Інституту прав людини Міжнародної асоціації юристів (IBAHRI). Вона представила аналіз історичних та сучасних прикладів геноциду і правові наслідки за їх вчинення. Спікерка звернула увагу на важливість професійної підготовки юристів для притягнення винних до відповідальності.   

Детальніше про повноваження, юрисдикцію та справи, які розглядає Спеціалізована палата Косова, розповів керівник апарату Офісу Президента та старший спеціаліст з юридичних питань Саймон Мейзенберг. Спеціалізований прокурор Кімберлі Вест доповнив виступ, пояснивши специфіку роботи Спеціалізованої прокуратури.

Заступник секретаря Спеціалізованої палати Косова Йонас Нільссон під час зустрічі з українськими правниками зосередився на функціях судової допомоги, а саме наданні правової допомоги, захисті свідків та судовому менеджменті.

Для гостей також провели екскурсію залою судових засідань Спеціального трибуналу.

Крім цього, представники делегації зустрілися з Головою Секретаріату Мережі дослідників геноциду Матевом Пездірцем, прокурором з питань зв'язку з Україною в Євроюсті Мирославою Красноборовою та Спеціальним прокурором з питань злочину агресії Джесікою Х. Кім.

Навчальний візит організований Асоціацією правників України у партнерстві з Міжнародною асоціацією юристів (IBA) та Інститутом прав людини Міжнародної асоціації юристів (IBAHRI), а також у співпраці з Інститутом Ассера.