flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Європейська інтеграція України передбачає імплементацію міжнародних правових стандартів в аспекті ефективного захисту фундаментальних прав та основоположних свобод людини і громадянина – голова КАС ВС

26 червня 2024, 17:58

Для дієвого повоєнного відновлення Українській державі потрібні реформи, які стануть основою для зміцнення інституційної спроможності та пришвидшення економічного зростання задля забезпечення комплексного підходу до розвитку країни в майбутньому.

Про це зазначив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час Всеукраїнської науково-практичного конференції «Правове забезпечення трансформаційної діяльності органів публічної влади для відновлення України», приуроченої до 28-ї річниці прийняття Конституції України.

У доповіді голова КАС ВС вказав, що спрямованість геополітичного курсу Української держави базується на загальноєвропейських принципах. Удосконалення судової системи в Україні має відбуватися на основі міжнародних стандартів, а забезпечення прав і свобод людини та громадянина – з урахуванням загальноприйнятої європейської практики. Оновлення судової системи, зміцнення авторитету судової влади, підвищення якості судочинства потребують комплексу заходів та відповідних правових механізмів оновлення національної судової системи, які стануть підґрунтям для її вдосконалення.

В результаті динамічного розвитку суспільних відносин виникає необхідність імплементації у правову систему держави європейських правових стандартів. Верховенство права та справедливе правосуддя мають бути пріоритетними в судовій системі та відповідати європейським стандартам.

На запит демократичного суспільства судова система потребує якісного оновлення. Однією з основних умов для позитивних трансформацій національної моделі судової системи та швидкої інтеграції до Європейського Союзу є формування дієвих правових механізмів удосконалення національного судочинства.

Очільник КАС ВС відзначив, що незалежна та ефективна система судочинства України з урахуванням досвіду іноземних держав, які пройшли подібний шлях удосконалення, потребує впровадження у своїй роботі новітніх технологій, при цьому слід зважати на законодавчі можливості для адаптації судової системи до європейської. Правова природа адміністративного судочинства вимагає забезпечення більшої незалежності адміністративних судів як від політики, так і від інших інституцій задля справедливого, неупередженого, своєчасного вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин. Функціонування автономної адміністративної юстиції в Україні – запорука успішного розвитку держави та суспільства, гарантія дотримання прав і свобод людини та громадянина, прав та законних інтересів юридичних осіб.

Михайло Смокович наголосив, що в умовах правового режиму воєнного стану, активізації інтеграційного спрямування України до Європейського Союзу, необхідності швидкого та якісного післявоєнного відновлення зумовлено пошук удосконалення підходів до оновлення судової системи України. Вагома практична значущість адміністративної юстиції у правовій європейській демократичній державі свідчить про високі стандарти якості адміністративних судів та реальну можливість покращення їх функціонування за допомогою належно обґрунтованих правових механізмів оновлення адміністративного судочинства у світлі євроінтеграційних процесів в Україні.

Очільник КАС ВС також зауважив, що результатом науково-практичної комунікації, обговорення актуальних питань на Всеукраїнській науково-практичній конференції стануть конструктивні пропозиції в аспекті правового забезпечення трансформації діяльності органів публічної влади для відновлення України.

На завершення голова КАС ВС висловив переконання, що плідна дискусія та професійний діалог у процесі цього наукового заходу під час обговорення правових механізмів реформування судової влади, органів юстиції та системи правоохоронних органів допоможуть знайти дієві механізми їх вирішення.

Захід організував Інститут правотворчості та науково-правових експертиз НАН України.