flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентація українського видання книги британського судді Тома Бінгема «Правовладдя»: судді ВС долучилися до заходу

21 червня 2024, 17:30

Книга британського судді Тома Бінгема «Правовладдя» (The Rule of Law) є однією з ключових публікацій у царині права. Зміст книги розкриває широке коло питань щодо ідей правовладдя. В ній автор звертає увагу, що правовладдя – це основа справедливого суспільства, гарантія відповідальної влади і вагомий внесок до економічного зростання. Поширення цієї книги в перекладі українською підвищить рівень обізнаності про ідею правовладдя, її розвиток та утвердження в середовищі українських правників.

Про це йшлося під час презентації українського видання згаданої книги, участь у якій взяли судді Верховного Суду.

Учасники заходу поділилися враженнями від прочитаної книги та говорили про постать автора. Також ішлося про те, що зазначена книга має практичне застосування, а її переклад є важливим кроком для розбудови правовладдя в Україні.

У праці Тома Бінгема багато місця відведено судовій владі, і це ще одне підтвердження того, наскільки вагомою є судова влада у провадженні правовладдя в суспільстві, звернув увагу учасників заходу голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович.

Значущість таких заходів, які організовують міжнародні партнери для української юридичної спільноти з метою підвищення професійного рівня та вивчення міжнародних правових стандартів і практики, є важливим для інтеграції України в глобальну правову систему, наголосив очільник КАС ВС.

Під час модерованої дискусії суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Володимир Кравчук зауважив, що ця праця вирізняється значним історичним контекстом, зокрема тим, звідки походить доктрина правовладдя. Том Бінгем детально пояснює, як англійський народ, який, за його твердженням, має глибоку шану до права, дійшов до цієї ідеї. Він простежує історичний розвиток правовладдя, підкреслюючи важливі події та процеси, що сформували сучасне розуміння цього поняття.

Володимир Кравчук відзначив високий рівень перекладу, який дає читачам змогу повною мірою зрозуміти й оцінити ідеї автора. Перекладачі ретельно зберегли всі нюанси та смисли, закладені в оригінальному тексті, що сприяє глибшому розумінню концепцій правовладдя та їхньої актуальності для української аудиторії.

До заходу також долучилися: голова Касаційного господарського суду у складі ВС Лариса Рогач, голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Олександр Марчук, судді Великої Палати ВС Костянтин Пільков, Олег Ткачук та Микола Мазур, судді ВС у КАС Андрій Рибачук, Мирослава Білак, Альберт Єзеров, Тетяна Стрелець та Ян Берназюк, судді ВС у КГС Олена Кібенко та Ганна Вронська, судді ВС у ККС Олександра Яновська та Світлана Яковлєва.

Захід організований програмою USAID «Справедливість для всіх».