flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Секретар ВП ВС висвітлив актуальну практику Верховного Суду у спорах щодо прав на земельні ділянки

17 червня 2024, 17:50

У Верховному Суді відбувся онлайн-семінар для співробітників офісів суддів Великої Палати Верховного Суду на тему «Огляд практики Верховного Суду щодо вирішення земельних спорів». Лекцію прочитав Секретар ВП ВС Віталій Уркевич.

Спікер звернув увагу на проблеми, пов’язані з визначенням юрисдикційності земельних спорів, і на застосування норм матеріального права у земельних правовідносинах, проаналізувавши судову практику ВП ВС у цій категорії справ.

Він зазначив, що процес передачі у власність або надання в оренду земельних ділянок державної чи комунальної власності є доволі складним. На цьому етапі виникають питання щодо юрисдикційності згаданих спорів, для розмежування яких ВП ВС напрацювала відповідні критерії. Так, до виникнення права на землю такі справи мають розглядатися адміністративними судами (приміром, у разі оскарження рішень органів місцевого самоврядування або органів державної влади (зокрема, Держгеокадастру) про надання дозволу на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки). Після виникнення прав на землю спір залежно від суб’єктного складу сторін підлягає вирішенню в порядку цивільного чи господарського судочинства.

Віталій Уркевич зосередився на належних і ефективних способах захисту земельних прав у спорах щодо прав на земельні ділянки, що безпосередньо впливає на формулювання позовних вимог при зверненні до суду.

Крім того, лектор розглянув особливості переходу права на земельну ділянку в разі придбання об’єкта нерухомості, а також реалізації права довічного успадковуваного володіння земельною ділянкою і права постійного користування земельною ділянкою, які виникли у відповідних суб’єктів за чинним раніше земельним законодавством.

Приділив увагу спікер і проблематиці набрання чинності договором оренди землі та виникнення права оренди, укладенню додаткової угоди до договору оренди землі й поновленню такого договору. Суддя пояснив, хто має переважне право на продовження договору оренди землі.

У межах лекції також було проаналізовано практику Верховного Суду щодо плати за землю, особливостей визначення та зміни розміру орендної плати за використання земельної ділянки, порядку стягнення плати за користування земельною ділянкою без належних правових підстав.

З презентацією Віталія Уркевича можна ознайомитися за посиланням — https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/prez_Urkevich_zem_spori.pdf.