flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС взяли участь у презентації монографії «Практична філософія права»

14 червня 2024, 14:19

«Така наукова праця здатна не тільки викликати величезну зацікавленість науковців, практиків, громадськості, а й суттєво вплинути на правничий світогляд сьогоднішнього та майбутнього поколінь юристів, науковців і досвідчених практиків», – зауважив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час презентації монографії «Практична філософія права». Автор праці – знаний теоретик права, відомий в Україні та за її межами вчений-конституціоналіст, неперевершений дослідник філософії права, суддя Конституційного Суду України у відставці професор Микола Козюбра.

Виступаючи на заході, Михайло Смокович зазначив, що монографія присвячена аналізу філософсько-практичних аспектів складного, багатоаспектного і багатовимірного феномену права. У ній здійснена спроба поглибленого осмислення онтологічної, гносеологічної та аксіологічної природи права, його взаємозв’язків з наукою, релігією, мораллю і мистецтвом. Основна увага в монографії зосереджена на тому, як «працюють» надбання філософії права у процесі практичної юридичної діяльності. З цією метою автор використав рішення конституційних судів, Європейського суду з прав людини й інших судів.

Говорячи про актуальність такої праці, очільник КАС ВС наголосив, що об’єктивовані в ній постулати і висновки запровадять у життя українського суспільства саме суди. Доповідач звернув увагу, що презентована монографія буде корисна для науковців, юристів-практиків, науково-педагогічних працівників закладів вищої правничої освіти, докторантів, аспірантів, магістрантів, усіх, хто цікавиться філософією права та можливостями її практичного застосування.

Як відзначив суддя Великої Палати ВС Микола Мазур, ця монографія, яка присвячена питанням філософії права, насправді має дуже практичну спрямованість, а тому може стати своєрідним підручником, настільною книгою судді – дороговказом, що допомагатиме йому при відправленні правосуддя.

Автор у цій книзі порушує важливі теми. Наприклад, аналізує формулу Густава Радбруха («Право» не дорівнює «закону», а «верховенство права» – не тотожне «диктатурі закону»), розглядає складні питання інтерпретації права на прикладі класичних справ.

Микола Мазур зауважив, що законодавство завжди залишає суддям значний простір для його тлумачення, а особливо тоді, коли воно містить певні недоліки, які судам доводиться долати.

Для ілюстрації того, як автор монографії підходить до інтерпретації права та які ідеї намагається донести до читача, суддя навів цитату з неї:

«Все багатство змісту життєвих обставин неможливо відтворити абстрактними юридичними нормами. З огляду на це закон зазвичай не є достатнім джерелом для правового рішення у справі. Закон – це лише орієнтир для пошуку справедливого правового рішення. Державний законодавець не є вищим тлумачем справедливості. Такими тлумачами є судді, головне завдання яких полягає в інтерпретації норм закону з метою правового вирішення юридичного конфлікту. І під час пошуку права і справедливого рішення у справі суддя керується як законом, так і розумом, совістю, уявленнями про справедливе в сучасному складному і суперечливому житті, пристосовуючи їх до конкретної ситуації, яку розглядає».

Микола Мазур подякував автору за монографію й зазначив, що вона завжди буде на його столі для постійного використання в роботі.

До заходу також долучилися судді ВС у Касаційному цивільному суді Дмитро Гудима та Олена Білоконь, судді ВС у Касаційному адміністративному суді Семен Стеценко та Альберт Єзеров.

Захід організував Національний університет «Києво-Могилянська академія».