flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС взяли участь в обговоренні правил організації ефективного судочинства

06 червня 2024, 12:37

Як зробити судові процеси більш ефективними з найменшими витратами ресурсів як з боку судових органів, так і учасників судових проваджень – про це говорили на круглому столі «Спільне бачення механізму практичної реалізації судами правил організації ефективного судочинства». На заході були представлені Правила організації ефективного судочинства, розроблені в межах співпраці з нідерландсько-українським проєктом «Судова влада і суспільство».

Під час дискусії суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Наталія Блажівська зазначила, що Україна на шляху до повноправного членства в Європейському Союзі гармонізує національне законодавство та, враховуючи підходи колег з країн – членів ЄС, прагне підвищити ефективність здійснення судочинства. Доповідачка зауважила, що якість, незалежність та ефективність є ключовими компонентами «ефективної системи правосуддя». Ефективній організації судочинства сприяє і транспарентність правосуддя.

До дискусії також долучилися суддя Великої Палати ВС Ольга Булейко, секретар Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Білик.

Підсумовуючи роботу круглого столу, учасники акцентували, що робота над розробленням Правил організації ефективного судочинства дала змогу всім представникам проєкту від різних юрисдикцій знайти спільні точки зору у вирішенні багатьох питань. Водночас попереду – більш складна робота щодо впровадження правил, яку потрібно провести коректно, щоб не відштовхнути від цієї ідеї учасників судових процесів.

Захід організував Київський апеляційний суд.