flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання щодо здійснення правосуддя у сфері кримінальної юстиції: відбулася чергова регіональна нарада за участю керівництва ККС ВС

27 травня 2024, 10:14

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук і заступник голови, секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк провели регіональну нараду із суддями апеляційних судів Вінницької, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей, а також із суддями судів першої інстанції цього регіону.

Під час зустрічі, яка відбулася в Хмельницькому апеляційному суді, обговорили особливості здійснення кримінальних проваджень в умовах воєнного стану. Йшлося як про матеріальний, так і процесуальний аспекти. Учасникам наради представили найважливіші правові висновки щодо застосування норм кримінального та кримінального процесуального права, що містяться в постановах ККС ВС, зокрема судових палат та об’єднаної палати Касаційного кримінального суду. Окрему увагу приділили висновкам, які формуються за результатами розгляду кримінальних проваджень в умовах воєнного стану і які в майбутньому матимуть значення для забезпечення єдності та сталості судової практики.

Якщо конкретизувати, то голова Касаційного кримінального суду Олександр Марчук акцентував на судових рішеннях про проведення огляду, обшуку; причинах тривалого судового розгляду окремих кримінальних проваджень, що, як наслідок, призводить до вагомого відсотку збільшення кількості осіб у слідчих ізоляторах; виконанні вимог та можливих змінах до Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів тощо.

Також із доповіддю виступила заступник голови, секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду Наталія Антонюк. Доповідь повноцінно охоплювала ключові рішення з висновками та правовими позиціями об’єднаної палати Касаційного кримінального суду у складі ВС щодо строків досудового розслідування, арешту майна та інших актуальних питань судової практики.

Проведення подібних заходів на регулярній основі у різних регіонах спрямоване на виконання основних функцій Верховного Суду, визначених пунктами 6, 7 ч. 2 ст. 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Йдеться про забезпечення однакового застосування норм права судами в порядку та спосіб, що визначені процесуальним законом, і забезпечення апеляційних та місцевих судів методичною інформацією з питань правозастосування. Крім того, такі наради дають можливість застосувати регіональний підхід і обговорити актуальні проблемні питання, що виникають у судах кожної з областей.

Відеозапис наради можна переглянути за посиланням – https://www.youtube.com/watch?v=bJurs_lb5iE&t=4s.

Фото надані організаторами заходу.