flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС розповіла про судову практику щодо білокомірцевої злочинності під час війни

24 травня 2024, 15:30

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну зросла кількість справ, пов’язаних з наданням або прийняттям неправомірної вигоди службовими особами за допомогу в перетині державного кордону. Також збільшилася кількість проваджень щодо розподілу, розкрадання чи неправомірного заволодіння гуманітарною допомогою.

Про це зазначила суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук під час виступу на ІІ White-collar crime forum.

Крім того, спікерка окреслила труднощі, які виникли в судовій системі з початком повномасштабного вторгнення.

 

 

Однією з проблем є суттєве зменшення кількості працюючих судів та суддів, що впливає на строки розгляду справ. Також у зв’язку із законодавчими змінами дедалі частіше трапляються випадки, коли суди закривають кримінальні провадження, в тому числі й щодо корупційних злочинів, через закінчення строків досудового розслідування.

Серед позитивних змін суддя відзначила те, що законодавець врегулював питання щодо використання особистих технічних засобів у режимі відеоконференцзв’язку під час розгляду справ.

Окрему увагу доповідачка приділила питанню, що стосується розгляду справ за процедурою in absentia. У цьому випадку сторони мають бути належним чином повідомлені про здійснення досудового розслідування та судового розгляду. Лише в такому випадку ні в кого не виникне сумнівів щодо належного дотримання права особи на справедливий суд і не буде навіть формальних причин для скасування вироку.

Відеозапис форуму – https://www.youtube.com/watch?v=m3wRebb3Jp0.

Захід організовано видавництвом «Юридична практика».

Фото надані організатором.