flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про застосування норм КПК України під час розгляду справ щодо домашнього насильства розповіла суддя ВС на семінарі-тренінгу

26 квітня 2024, 16:10

У 2017 році з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами до КК України та КПК України були внесені зміни. Зокрема, додано норми про відповідальність за нові види злочинів: примушування до аборту без добровільної згоди потерпілої особи (ч. 2 ст. 134 КК України), примушування до стерилізації без добровільної згоди потерпілої особи (ч. 4 ст. 134 КК України), примушування до шлюбу (ст. 151-2 КК України), невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників (ст. 390-1 КК України), а також внесено зміни до ст. 152 КК України (зґвалтування).

Про це розповіла суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Світлана Яковлєва під час семінару-тренінгу.

Доповідачка звернула увагу на те, що до злочинів цієї категорії належать не лише ті, які стосуються фізичного насильства, – до уваги береться також сексуальне, економічне та психологічне насильство. Спікерка акцентувала на важливості правильної кваліфікації злочинів щодо домашнього насильства, адже саме це дає можливість притягнути до відповідальності винних осіб і захистити постраждалих у майбутньому. Про належне обґрунтування наявності домашнього насильства зробив висновок ККС ВС у постанові у справі № 717/764/20 (провадження № 51-6117км20).

В межах тренінгу детально розглянули, у яких випадках обвинувачені в домашньому насиллі притягаються до адміністративної, а в яких – до кримінальної відповідальності (розмежування положень ст. 126-1 КК України та ст. 173-2 КУпАП).

Серед іншого, суддя розповіла учасникам семінару про особливості застосування принципу юридичної відповідальності non bis in idem («ніхто не може бути покараний двічі за вчинення одного злочину»). У випадку, якщо попереднє притягнення особи до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства за умови подальшої повторюваності вчинення протиправних дій щодо певної потерпілої особи чи осіб і настання конкретних наслідків, які визначені законодавцем як тяжчі, ніж ті, що зазначені в законодавстві України про адміністративні правопорушення, не свідчить про подвійне притягнення до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення, а підтверджує систематичність дій винуватої особи, то принцип не порушено. Проте якщо за одні й ті ж діяння особу спершу притягують до адміністративної, а потім до кримінальної відповідальності – принцип non bis in idem порушується.

Крім того, розглянули особливості кваліфікації та доказування факту здійснення різних форм домашнього насильства, в тому числі й сексуального між подружжям.

Особливу увагу приділили взаємодії з потерпілими під час розгляду кримінальних проваджень у цій категорії, зокрема з дітьми, які постраждали від домашнього насильства чи стали його свідками.

Суддя ВС окреслила умови, за яких сторони можуть укласти угоду про примирення, принагідно зауваживши, що це допускається лише за ініціативою потерпілого, його представника або законного представника. Якщо дії чи інтереси законного представника суперечать інтересам особи, яку він представляє, за рішенням прокурора, слідчого судді, суду такий законний представник замінюється іншим із числа осіб, визначених ст. 44 КПК України.

Також обговорили питання стосовно закриття кримінального провадження.

Світлана Яковлєва проаналізувала практику Верховного Суду щодо розгляду справ про домашнє насильство і навела приклади практики ЄСПЛ у цій категорії.

Лекція відбулася в межах науково-практичного семінару щодо обговорення актуальних проблем реагування, документування та розслідування фактів домашнього насильства й кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством. Його учасниками стали представники слідчих підрозділів головних управлінь НПУ та органів прокуратури.

Метою зустрічі було вдосконалення документування, розслідування та судового переслідування випадків домашнього насильства, обговорення особливостей кваліфікації такого виду злочинів. Під час семінару проаналізували шляхи ефективної комунікації з різними категоріями постраждалих і ефективної взаємодії з різними підрозділами НПУ, ГО та іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Захід організовано Головним слідчим управлінням Національної поліції України спільно з Проєктом сприяння розвитку надійної, відповідальної та стресостійкої поліцейської служби (PSTAR, «Canada Police Stabilization Project») з метою підвищення ефективності реагування на випадки домашнього насильства.

Із презентацією судді можна ознайомитися за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Yakovleva_domashne_nasilstvo.pdf.

Фото надані організаторами.