flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захист прав у сфері ІВ: Всесвітня організація інтелектуальної власності розпочала тренінги для представників судової системи України

25 квітня 2024, 16:02

Незважаючи на агресивну війну рф проти України та активні бойові дії, судді продовжують здійснювати правосуддя та підвищувати свою кваліфікацію для якісного здійснення судочинства. Про це сказав суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ігор Бенедисюк під час семінару з питань судового розгляду справ у сфері інтелектуальної власності для представників української судової системи.

Проведення цього заходу, зауважив секретар профільної палати КГС ВС, є результатом тісної співпраці ВС із Всесвітньою організацією інтелектуальної власності та Судовим інститутом ВОІВ.

«Шлях до європейської інтеграції, який обрала Україна, – це не привілей, а кропітка робота. Водночас ми маємо підтримувати належний фаховий рівень суддів для захисту не лише громадян України, але й іноземних інвесторів. Допомога міжнародних партнерів є важливою для відбудови нашої держави після Перемоги», – наголосив Ігор Бенедисюк.

Директор відділу країн з перехідною економікою та розвинених країн Департаменту співробітництва у сфері розвитку ВОІВ Хабіп Асан зазначив, що міцна співпраця з Україною підтримується відповідними заходами та реалізованими проєктами. Крім того, підписання Меморандумів про взаєморозуміння як з Верховним Судом, так і з Міністерством економіки України становлять міцну основу для подальшої роботи щодо ефективного виконання рішення Асамблеї ВОІВ про допомогу та підтримку української екосистеми ІВ, інновацій та творчості. На переконання доповідача, однією з найбільш визначних подій, які здійснює Україна, – це розроблення Національної стратегії розвитку сфери ІВ на період 2025–2030 років, яка слугуватиме дорожньою картою для розвитку країни, стимулювання економічного зростання та сприяння технологічному прогресу. Разом з тим  ВОІВ підтримує Україну на всіх етапах процесу – від розроблення до успішного впровадження.  

На завершення виступу Хабіп Асан наголосив, що, незважаючи на всі виклики, судді ВС продовжують активну роботу щодо зміцнення тісної співпраці з ВОІВ, реалізовуючи відповідні ініціативи.

В межах першої частини тренінгу учасники прослухали цікаву лекцію від очільниці Судового інституту ВОІВ Юн-Джу Мін стосовно взаємодії ВОІВ із судовими органами в частині обміну інформацією, освітніх програм та наявних ресурсів для здійснення своєї діяльності.

Керівник підрозділу WIPO Lex Судового інституту ВОІВ Тай Грей детально ознайомив із принципами роботи та функціоналом Бази даних судових рішень ВОІВ. Він також зазначив, що в межах підписаного Меморандуму про взаєморозуміння між ВС та ВОІВ найбільш значущі судові рішення в сфері ІВ вже інтегровані в міжнародну Базу даних WIPO Lex-Judgments, що відкриває для України нові можливості та перспективи подальшого розвитку, зокрема в галузі ІВ.

У заході взяли участь судді судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Ірина Булгакова, Тетяна Малашенкова, Ірина Колос, Анатолій Ємець, Тетяна Жайворонок, начальник управління забезпечення роботи профільної палати Олексій Іванов, начальник відділу міжнародного співробітництва ВС Ліна Губар, судді місцевих та апеляційних господарських судів, працівники Апарату ВС.