flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розвиток юридичної освіти та світові стандарти викладання права в університетах, їх реалізація в Україні: суддя ВС долучилася до обговорення питання щодо підготовки правників

16 квітня 2024, 16:46

Цивілізаційна побудова стосунків людини і держави в публічно-правовій сфері, зокрема у практичній площині, можлива за умови дії принципів верховенства права (правовладдя). Саме Школа права Українського католицького університету однією з перших започаткувала такий підхід до викладання, заохочуючи до співпраці різних правників – практиків національного та міжнародного рівнів, вивчаючи тлумачення конвенційних норм ЄСПЛ та міжнародний досвід практик у сфері захисту прав людини.

Про це у виступі зазначила суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Мирослава Білак на заході, присвяченому обговоренню досвіду українських правничих шкіл за результатами впровадження Інноваційного навчального плану підготовки фахівців за спеціальністю «Право», який відбувся на базі Українського католицького університету.

Мирослава Білак акцентувала, що Український католицький університет завжди вирізнявся своєю прогресивністю і одним із перших запровадив вивчення case study, завдяки якому виникло розуміння принципів верховенства права. Зокрема, вивчення рішень ЄСПЛ як самостійно, так і в контексті застосування разом із практикою Конституційного Суду України та Верховного Суду дають поштовх до інституційних змін у державі, спрямованих насамперед на захист прав людини відповідно до європейських стандартів.

Доповідачка відзначила, що вагомий вплив на процес викладання має постійний діалог викладачів зі студентами, а також науково-практичне спілкування в межах викладання різних програм та конференцій, зокрема і з Верховним Судом. Така комунікація дає місце для зміни поглядів у вивченні конституційного і адміністративного права, що є ключовими галузями у сфері юридичної науки і в застосуванні принципів верховенства права.

Суддя звернула увагу на запровадження вивчення доктринальних підходів, серед яких, зокрема, є принцип «належного урядування» – іманентний принцип у визначенні позитивних обов’язків держави щодо захисту прав людини у публічно-правових відносинах, умовою існування якого є запровадження процедурної справедливості у відносинах людини і держави.

Саме завдяки вивченню Конституції України в межах програми з конституційного права і її застосування в адміністративному праві через пошук шляхів захисту людини, її прав, свобод у відносинах з владою у Школі права Українського католицького університету вивчають і принципи адмін’юстиції. Завдяки вивченню принципів адмін’юстиції не тільки змінилось, а й закріпилось усталене розуміння підходів у побудові взаємовідносин людини і держави, центром якої має бути людина.

Мирослава Білак зазначила, що Школа права Українського католицького університету вже відійшла від методу «читання лекцій», викладацький склад використовує сократичний метод у навчальній програмі і формує критичне мислення студентів, що є основним складником правничої аргументації.

Насамкінець суддя зауважила, що християнська ідентичність є ціннісним аспектом Школи права та її студентства. Студенти, які відібрані в Школу права, є реакцією на запит суспільства, яке прагне справедливості. Якраз в основі принципів верховенства права й знаходиться справедливість, що відображає цінності християнської моралі сучасної молоді та суспільства загалом.

Захід організований програмою USAID «Справедливість для всіх» та Українським католицьким університетом.