flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Теоретичні та практичні підходи щодо принципу повноти дій арбітражного керуючого: судді ВС взяли участь у фаховій дискусії

12 квітня 2024, 15:32

Аналіз фінансово-господарської діяльності боржника є одним з основних обов’язків арбітражного керуючого при здійсненні своїх повноважень у справах про банкрутство. Чи відповідає він потребам процесу і чи володіє арбітражний керуючий інструментарієм, який дозволив би надати суду всю необхідну інформацію? Ці питання обговорювали під час круглого столу «Звіт про фінансово-майновий стан боржника як компонент повноти дій арбітражного керуючого».

Своїми міркуваннями щодо повноти дій арбітражного керуючого, в тому числі звіту арбітражного керуючого про фінансово-майновий стан боржника, поділилися з колегами судді судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Володимир Погребняк і Олег Васьковський.

Говорячи про принцип повноти дій арбітражного керуючого, Володимир Погребняк зазначив, що це питання найчастіше пов’язане із завершенням процедури банкрутства. КУЗпБ не містить чітко сформульованого визначення принципу повноти дій арбітражного керуючого, але питання щодо його змісту є в напрацьованій судовій практиці.

Володимир Погребняк вважає, що принцип повноти дій арбітражного керуючого слугує передусім для його ж захисту. А тому на стадії затвердження звіту та ліквідаційного балансу, якщо існують претензії учасників провадження до якості роботи ліквідатора, то особа, яка його оскаржує, має насамперед зазначити конкретні дії чи бездіяльність, які вчинив арбітражний керуючий. Якщо це загальні, нічим не підкріплені фрази, то суд не бере їх до уваги.

Розповідаючи про залучення арбітражним керуючим фахівців під час складання звіту про фінансово-майновий стан боржника, суддя КГС ВС звернув увагу на законодавчі положення, які регулюють права та обов’язки арбітражного керуючого, зокрема про обов’язок саме арбітражного керуючого проводити аналіз фінансово-майнового стану боржника, та його права на залучення для забезпечення виконання своїх обов’язків фахівців.   

На продовження теми Олег Васьковський також висловив свою думку щодо звіту арбітражного керуючого про фінансово-майновий стан боржника, навколо якого виникає ціла низка питань.  

Доповідач переконаний, що документ має покращувати логістику і сприяти ефективності самої справи про банкрутство. Водночас є дуже багато зауважень до справ про банкрутство насамперед через їх тривалість і кількість учасників. Звіт повинен сприяти виконанню тих завдань, які покладені на процедуру банкрутства. Крім того, Олег Васьковський наголосив на важливій ролі звіту про фінансово-майновий стан боржника в контексті притягнення до солідарної та субсидіарної відповідальності.

«Він не має бути технічним і бухгалтерським документом, це дослідження реального стану підприємства. Звіт про фінансово-майновий стан боржника повинен перенести з економічної сфери у правову такі показники, з якими потім можна працювати у справі кредиторам, власникам, усім учасникам цього процесу», – зауважив Олег Васьковський.

Захід організовано Національною асоціацією арбітражних керуючих України за підтримки проєкту ЄС «Право-Justice». Фото надані організаторами.