flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду та Секретар Великої Палати ВС долучилися до обговорення нагальних викликів для судової влади

29 березня 2024, 16:56

Питання побудови нової мапи судів потребує якнайшвидшого розв’язання. Це стане вагомим досягненням, завдяки якому вдасться подолати найбільш серйозні виклики, пов’язані з кадровим голодом у судовій системі, надмірним навантаженням на суддів та необхідністю забезпечити громадянам доступ до правосуддя.

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час організованого Вищою радою правосуддя заходу «Дискусії про новочасні виклики для судової влади: розбудова інституційної спроможності в умовах війни та поствоєнного періоду».

Так, ще в липні 2020 року Верховна Рада Україна прийняла постанову, якою затвердила новий адміністративно-територіальний устрій України, в результаті чого відбулося укрупнення районів. Нині більшість державних органів, зокрема органи досудового розслідування, узгодили свої структури з новим адміністративно-територіальним устроєм. Натомість оптимізацію мережі судів наразі відтерміновано.

«Зараз це питання дуже актуальне, адже від цього залежить можливість забезпечення належної роботи судової системи. Завдяки укрупненню судів можна частково вирішити проблему нестачі суддів. Адже слід розуміти, що виключно за рахунок доборів на вакантні посади суддів це питання найближчим часом вирішити, на жаль, не вдасться», – зауважив Голова ВС.

Під час дискусійної панелі, присвяченої питанням дисциплінарної відповідальності суддів і прокурорів, Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич розповів про основні аспекти судової практики розгляду скарг на рішення ВРП та пов’язані із цим проблемні питання.

Як зауважив спікер, саме ВП ВС ухвалює остаточне рішення в дисциплінарній справі щодо конкретного судді й на сьогодні значно зросла кількість скарг на рішення ВРП порівняно з двома попередніми роками.

Віталій Уркевич розповів і про напрацьовані ВП ВС критерії щодо встановлення правомірності рішень дисциплінарного органу про притягнення судді до відповідальності. Вони стосуються, зокрема, того, чи містять діяння судді ознаки дисциплінарного правопорушення і чи є пропорційним застосоване дисциплінарне стягнення.

Крім цього, Секретар ВП ВС зупинився на проблемах, які виникають під час розгляду скарг на рішення ВРП у дисциплінарних справах. Серед них – питання про те, чи може ВРП, розглядаючи скаргу на рішення своєї Дисциплінарної палати, долучати нові докази, досліджувати нові обставини, а також питання щодо пропорційності застосованого стягнення тощо.

Насамкінець Віталій Уркевич зауважив, що за час функціонування і ВП ВС, і ВРП вже сформовано усталені підходи у сфері дисциплінарної відповідальності суддів, тому, на його переконання, важливо, щоб майбутня служба дисциплінарних інспекторів ВРП орієнтувалася на ці напрацювання.