flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду пройшли навчання стосовно воєнних злочинів проти власності

29 березня 2024, 11:43

Суддя Великої Палати Верховного Суду Микола Мазур та судді ВС у Касаційному кримінальному суді Микола Ковтунович і Надія Стефанів взяли участь у спеціалізованому тренінгу для тренерів «Воєнні злочини проти власності», який відбувся у Варшаві.

В межах навчання учасники прослухали лекції щодо основ міжнародного гуманітарного права про захист власності та розглянули законодавство про воєнні злочини проти власності у Римському статуті й КК України. Також було зроблено огляд актуальної судової практики у рішеннях щодо мародерства і презентовано інструмент для аналізу судових рішень у справах про воєнні злочини в Україні. Лектори нагадали про те, які види відповідальності наявні в українському кримінальному кодексі та проаналізували їх значення у справах про воєнні злочини.

Другий день тренінгу був присвячений практичним заняттям у малих групах, під час яких слухачі мали можливість виконати різноманітні завдання. Зокрема, учасники аналізували судові рішення та визначали частини, у яких описані об’єктивні чи суб’єктивні елементи воєнного злочину проти власності, що можуть бути покращені. Також судді практикувалися в написанні судових рішень, зосередившись на правильному посиланні на джерела міжнародного права та використанні спеціальної термінології. Окрему увагу приділили опису контекстуальної частини судового рішення та згадці видів відповідальності.

На завершення робочі групи презентували результати своїх робіт, проаналізували їх та обмінялися думками щодо можливості покращення роботи суддів завдяки новому інструменту.

Навчання організувала Національна школа суддів України за підтримки проєкту «Project Expedite Justice».

Фото надані організатором.