flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблемні питання вирішення податкових спорів в умовах воєнного стану: судді ВС у КАС взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції

20 березня 2024, 16:18

Проведення науково-практичних заходів за участю представників суддівського корпусу й науковців та обговорення проблем, які виникають під час вирішення податкових спорів в умовах воєнного стану, відіграють важливу роль у забезпеченні єдності та сталості судової практики. І це стосується не тільки податкових спорів, а й судової практики загалом. Судді неабияк зацікавлені в живому спілкуванні з науковцями в питаннях податкового права і процесу, адже так широке коло фахівців може поглиблено дослідити вказані питання.

Про це зазначив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час Міжнародної науково-практичної конференції «Проблемні питання вирішення податкових спорів в умовах воєнного стану».

Очільник КАС ВС у своїй доповіді визначив проблемні питання організаційних і правових аспектів щодо вирішення податкових спорів в умовах воєнного стану та євроінтеграції України, зокрема:

  • організаційно-процесуальний: структурує організацію роботи суддів ВС стосовно забезпечення дієвого і своєчасного вирішення судом спорів у сфері податкових правовідносин;
  • нормативно-правовий: скеровує увагу до змісту судового рішення у сфері цих правовідносин, якість якого оцінюється передусім крізь призму його справедливості та неупередженості;
  • методологічний: пропонує методологічний алгоритм вирішення податкового спору.

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ігор Дашутін проаналізував питання матеріально-правових спорів, які пов’язані з необхідністю формулювання ВС конкретної правової позиції щодо засадничих категорій податкового права, трансфертного ціноутворення, доходу самозайнятої особи, митної справи. Крім того, доповідач визначив проблеми в контексті застосування норм процесуального права щодо неповноти з’ясування обставин у спорах про додаткове благо та валютну виручку.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС Раїса Ханова виокремила актуальні аспекти вирішення податкових спорів Верховним Судом на прикладі переглянутих судових рішень Другого апеляційного адміністративного суду й навела статистичні дані щодо переглянутих рішень.

Раїса Ханова відзначила, що судова практика суду касаційної інстанції формується з урахуванням змін законодавства, на які впливають, зокрема, умови воєнного стану.

Суддя ВС у КАС Микола Яковенко проаналізував податкове законодавство щодо реалізації порядку проведення перевірок на підставі підпункту 80.2.2 п. 80.2 ст. 80 ПК України, зокрема щодо правомірності видання наказу, правильності висновків контролюючого органу, а також законності та обґрунтованості прийнятого за результатами перевірки рішення.

Організатори конференції – Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Другий апеляційний адміністративний суд, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду.