flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Надання згоди на затримання суддів, утримання їх під вартою чи арештом: суддя ВС долучився до робочої наради у ВРП

20 березня 2024, 14:06

Окремі аспекти застосування Вищою радою правосуддя законодавства щодо надання згоди на затримання суддів, утримання їх під вартою чи арештом, а також удосконалення такого законодавства – цим питанням була присвячена робоча нарада у ВРП, до якої долучився суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Вячеслав Наставний.

Суддя ВС у ККС нагадав, що прийняття рішень щодо надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арештом є виключним повноваженням ВРП. Адже питання щодо обрання таких запобіжних заходів стосовно судді відповідно до вимог національного законодавства виділено за суб’єктом і потребує згоди ВРП. У всьому іншому запобіжний захід обирається однаково для всіх осіб.

Крім того, Вячеслав Наставний нагадав про практику ЄСПЛ, у якій наголошується на необхідності дотримання презумпції невинуватості та презумпції свободи. Необхідно розуміти, що в таких випадках ВРП насамперед розглядає питання тільки щодо обґрунтованості підозри, а не вчинення злочину суддею та наявності достатніх підстав вважати, що є хоча б один із ризиків, передбачених відповідними нормами КПК України. А обмеження права на свободу, як і в усіх інших випадках, має відбуватися за наявності відповідних достатніх і обґрунтованих причин, які виправдовують тримання під вартою, та за умови розгляду питання про можливість застосування іншого, менш суворого запобіжного заходу або наведення пояснення в рішенні, чому такі альтернативи не можуть забезпечити мету застосування запобіжного заходу.

Суддя також звернув увагу на необхідність внесення змін до окремих положень національного законодавства щодо оскарження рішення ВРП про надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арештом із метою уточнень мотивів, меж та підстав для цього.

До обговорення долучилися члени Вищої ради правосуддя, представники секретаріату ВРП, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Вищого антикорупційного суду, Київського апеляційного суду та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Фото надане ВРП.