flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Люди повинні мати можливість отримувати судові послуги дистанційно, а не їздити до суду – Олександр Мамалуй

04 березня 2024, 18:34

Верховний Суд підтримує ініціативи, що стосуються цифровізації правосуддя, – реалізацію заходів, спрямованих на запровадження онлайн-судочинства, необхідно пришвидшувати.

На цьому наголосив заступник Голови Верховного Суду Олександр Мамалуй під час презентації моніторингового звіту, підготовленого Міністерством юстиції України за результатами проведеного у 2023 році чергового моніторингу впровадження та аналізу ефективності прийнятих нормативно-правових актів. Вже шостий рік поспіль Мін’юст проводить аналіз законодавства на предмет його якості та ефективності.

Такі звіти, на переконання Олександра Мамалуя, дійсно потрібні й корисні, адже вони сприяють гармонізації законодавства.

«В ідеалі у певних категоріях справ люди повинні мати можливість отримувати судові послуги дистанційно, а не їздити до суду. Електронний кабінет в ЄСІТС – це майбутнє», – зазначив Олександр Мамалуй.

Також заступник Голови ВС поінформував, що завдяки законодавчим змінам щодо цифровізації, які набрали чинності восени минулого року, Верховному Суду лише на поштових відправленнях вдалося зекономити понад 1 млн грн.

Крім того, Олександр Мамалуй долучився до обговорення проблем сфери судоустрою, пов’язаних із питанням дисциплінарної відповідальності суддів.

Так, у звіті йдеться, зокрема, про необхідність подальшого вдосконалення процедур здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів, у тому числі вирішення питання щодо чітких підстав зупинення розгляду заяв про відставку до моменту завершення розгляду всіх дисциплінарних скарг стосовно такого судді.

Олександр Мамалуй зазначив, що в разі досягнення суддею граничного віку перебування на посаді такий суддя не зможе отримувати суддівську винагороду. Однак не отримає він і довічного утримання, поки всі дисциплінарні скарги щодо нього не будуть розглянуті, що у випадку подання великої кількості скарг може тривати роками. Тож слід врегулювати це питання на законодавчому рівні шляхом встановлення пріоритету розгляду таких скарг або обмеження їх кількості.

У заході також взяли участь судді ВС у Касаційному адміністративному суді Андрій Жук і Жанна Мельник-Томенко, суддя ВС у Касаційному господарському суді Юрій Чумак і суддя ВС у Касаційному кримінальному суді Віктор Остапук.