flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Близько 150 ухвал слідчих суддів щодо проведення допиту дитини в режимі відеоконференції у центрі «Барнахус» вже внесено до ЄДРСР

28 лютого 2024, 17:17

Про це повідомила суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів під час відкриття 11 центру «Барнахус» в Україні. Цього разу до проєкту долучилася Вінницька область.

Суддя зауважила, що під час допиту в кімнаті у центрі «Барнахус» спілкування з дитиною відбувається в безпечному та комфортному для неї середовищі: поруч перебувають спеціалісти, які за потреби надають психологічну та правничу допомогу, здійснюється відео- та аудіозапис допиту, який і вивчається в судовому засіданні. Крім того, судді, що спеціалізуються на розгляді справ щодо неповнолітніх, підтримують ідею застосування такого формату допиту дитини, яка постраждала від насильства. Вони відзначають, що модель «Барнахус» значною мірою спростила і полегшила процес та зробила його справедливішим щодо потерпілої дитини. При цьому права осіб, які притягаються до кримінальної відповідальності, не порушуються.

«Це черговий результат спільних зусиль представників виконавчої влади, правоохоронних органів – поліції та прокуратури, органів місцевого самоврядування, системи безоплатної правничої допомоги і судової влади», – зазначила Надія Стефанів.

Вона також нагадала, що судді Верховного Суду з самого початку підтримували проєкт, адже правосуддя, дружнє до дитини, завжди було й залишається в пріоритеті ВС. Судді входять до Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх і неодноразово надавали свої рекомендації, що мали на меті зведення травматизації дитини до мінімуму, її захисту та відновлення її порушених прав. Такі пропозиції стосувалися, зокрема, організації діяльності центрів «Барнахус», процесуальних дій органів досудового розслідування, прокуратури та суддів у кримінальному провадженні, залучення психологів і захисників під час опитування дитини, яка стала жертвою насильства.

На думку Надії Стефанів, весь державний механізм має бути зорієнтований на забезпечення найкращих інтересів дитини, а правосуддя має бути дружнім до дитини. Зважаючи на те, що саме показання дитини, яка є потерпілою чи свідком насильства, часто стають важливим доказом у кримінальних провадженнях, якість та обставини її допиту мають надважливе значення, як і факт того, що свідчення були надані без тиску.

Завершуючи виступ, Надія Стефанів подякувала всім національним та міжнародним партнерам, які допомагають реалізовувати проєкт в Україні, забезпечуючи найкращі інтереси дитини.