flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роль принципів міжнародного гуманітарного права у ході кримінально-правової оцінки вчиненого як воєнних злочинів

28 лютого 2024, 09:14

Заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк долучилася до обговорення особливостей розслідування воєнних злочинів, вчинених російськими військовими в Україні. Дискусія відбулася в межах науково-практичної конференції «Війна в Україні: зроблені висновки та незасвоєні уроки».

Наталія Антонюк наголосила, що принципи міжнародного гуманітарного права, передусім принцип розрізнення цивільного населення і військових, принцип обережності та пропорційності, допомагають у доведенні факту вчинення воєнного злочину. Також доповідачка акцентувала на необхідності відображення в обвинувальному акті та судових рішеннях контекстуального елементу воєнних злочинів, який слід описувати з прив’язкою до конкретної ситуації, що має місце та оцінюється з правової точки зору. Було зроблено акценти на випадках використання ворогом віроломства й оцінці цих фактів через призму принципу розрізнення, на використанні агресором під час обстрілів цивільних об’єктів різних видів зброї та дотримання при цьому принципів міжнародного гуманітарного права.

Серед іншого, учасники науково-практичної конференції також обговорили питання щодо фіксації та збирання доказів у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, типові для окупованих територій, особливості використання спеціальних знань під час проведення окремих слідчих (розшукових) дій у досудовому розслідуванні кримінальних правопорушень на деокупованих територіях та запровадження міжнародних стандартів розслідування воєнних злочинів у практику діяльності національних органів досудового розслідування.

Окрему увагу приділили взаємодії національних правоохоронних органів і міжнародних інституцій в умовах війни у виявленні та документуванні фактів вчинення кримінальних правопорушень. Учасники заходу також проаналізували проблеми кримінальної відповідальності за вчинення воєнних кримінальних правопорушень і колабораційну діяльність, з якими вже довелося зіткнутися судовій системі під час розгляду справ. Розглянули й інші питання, зокрема про застосування універсальної юрисдикції під час розгляду в Україні кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів.

Захід організували Міністерство внутрішніх справ України, Львівський державний університет внутрішніх справ, Національна академія правових наук України та Консультативна місія Європейського Союзу.