flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду зустрілися з делегацією представників громадянського суспільства ПАР

27 лютого 2024, 15:46

Вже понад два роки триває повномасштабна збройна агресія рф проти України. Весь цей час громадяни країни живуть у надскладних умовах, проте суди жодного дня не зупиняли роботу. Судова система шукає нові шляхи для якісного здійснення судочинства навіть в умовах постійних безпекових загроз та інших труднощів, пов’язаних із війною. Тому міжнародна підтримка зараз особливо важлива для України.

Таку думку висловили судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів та Олександра Яновська під час зустрічі з представниками громадянського суспільства Південно-Африканської Республіки. Темою розмови було започаткування співробітництва між двома країнами.

Надія Стефанів розповіла членам делегації про виклики, з якими довелося зіткнутися судовій системі з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну та які зміни, в тому числі законодавчі, через це відбулися. Зокрема, вона розповіла про розгляд справ за процедурою «in absentia» – спеціальною процедурою кримінального провадження (досудового розслідування та судового розгляду). Зараз у такий спосіб розглядається більшість проваджень щодо воєнних злочинів, вчинених російськими військовими в Україні.  

З огляду на це українські судді проходять спеціалізоване навчання щодо розгляду цієї категорії справ. До створення програм, написання посібників та безпосередньо до освітнього процесу долучаються й судді Верховного Суду.

Окремо обговорили питання довіри до суду. Надія Стефанів поінформувала учасників делегації про результати опитування відвідувачів Суду наприкінці 2023 року: 80 % респондентів відповіли, що довіряють суду.

Олександра Яновська звернула увагу на питання стосовно розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. Вона зазначила, що для притягнення винних до відповідальності дуже важливою є підтримка світової спільноти й міжнародних судових органів. За даними Офісу Генерального прокурора, станом на сьогодні зареєстровано понад 126 тис. воєнних злочинів і злочинів агресії, а також більш ніж 16 тис. злочинів проти національної безпеки. Також суддя зауважила, що правоохоронні органи стикаються з труднощами в процесі фіксації воєнних злочинів. Це пов’язано, зокрема, з небезпекою регіонів, де найчастіше вчиняються вказані кримінальні правопорушення, і з їх великою кількістю, яку дуже важко охопити власними силами України.

Суддя акцентувала на актуальності питання щодо злочинів екоциду, адже вони спричиняють негативні наслідки як для екосистеми певного регіону, так і для глобальної продовольчої безпеки.

Учасники зустрічі обговорили також питання щодо гендерної рівності серед суддів, оскільки серед запрошених була й голова фонду «Південноафриканські жінки за діалог» (SAWID) Ммабато Рамагоші. Надія Стефанів, яка очолює ГО «Всеукраїнська асоціація жінок-суддів», поінформувала делегатів, що на сьогодні понад 40 % суддівського корпусу в Україні становлять саме жінки. При цьому серед них є й такі, що активно долучаються до оборони країни, займаються волонтерством та ін.  

У зустрічі також взяли участь директор неурядової організації «In Transformation Initiative» Айвор Дженкінс, регіональний радник Мережі правозахисників ПАР Якоб ван Гардерен, представник компанії Core Agency Марія Володіна, представник мережі ZINC NETWORK Марія Лисенко та начальник відділу міжнародного співробітництва ВС Ліна Губар.