flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КГС ВС відбулася розширена нарада щодо підбиття підсумків роботи господарських судів у 2023 році

23 лютого 2024, 17:06

Можна з упевненістю констатувати факт, що роль та значення господарської юрисдикції були, є і, без сумніву, будуть надзвичайно важливими в розвитку держави.

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час розширеної наради щодо підбиття підсумків роботи господарських судів у 2023 році за участю суддів Верховного Суду у Касаційному господарському суді, голів апеляційних і місцевих господарських судів.

«Уже зараз ми маємо дбати про повоєнну відбудову країни, і суди зі свого боку мають забезпечити належний захист інвестицій за чіткими й зрозумілими правилами», – зауважив Голова ВС.

Станіслав Кравченко поінформував, що у 2023 році на розгляд судів надійшло понад 4,5 млн справ і матеріалів. Серед них були й нові категорії спорів, пов’язаних із війною. За його словами, попри надскладні умови, такі як надмірне навантаження, кадровий голод і безпекові ризики, судова система достойно впоралася з викликами та продовжила ефективно виконувати свої завдання.

Також очільник ВС зазначив, що Верховному Суду впродовж 2023 року вдалося сформувати достатню кількість правових висновків для забезпечення єдності судової практики щодо вирішення актуальних питань, які виникали, зокрема, і в нових категоріях справ.

«Ретроспектива показує, що ми вже набули цінний досвід, який надасть нам можливість подолати всі виклики в майбутньому», – зауважив Станіслав Кравченко.

Аналізуючи результати діяльності системи господарських судів у 2023 році, голова КГС ВС Лариса Рогач зазначила, що в перший рік повномасштабного вторгнення господарські суди продемонстрували здатність мобілізуватися та оперативно знаходити шляхи для забезпечення дотримання високих стандартів здійснення правосуддя. Другий же рік засвідчує стабілізацію роботи всієї системи господарських судів в умовах воєнного стану. Необхідно наголосити на тому, що у 2023 році суттєво збільшилися основні показники роботи господарських судів порівняно з показниками 2022 року, а подекуди навіть перевищили показники, так би мовити, «довоєнного» 2021 року. І на тлі відчутного кадрового голоду як серед суддів, так і серед працівників апаратів судів, суттєвого збільшення навантаження на суддів у зв’язку зі збільшенням процесуальних звернень водночас якість роботи господарських судів зросла порівняно з попереднім роком, зокрема скоротилися строки розгляду справ.

Голова КГС ВС зупинилася на основних показниках роботи місцевих господарських судів за звітний період.

Якщо порівняти з 2022 роком, то кількість звернень, що перебували на розгляді господарських судів, зросла на 36,1 %.

Структурний аналіз результатів розгляду основних категорій господарських справ протягом 2023 року характеризує усталену тенденцією щодо питомої ваги розглянутих справ за категоріями, але їх динаміка з 2021 до 2023 року засвідчує зміни в економічному середовищі країни. Збільшується майнова заборгованість контрагентів у справах, і, як наслідок, зростає кількість справ про банкрутство та неплатоспроможність фізичних осіб.

Особливо стрімке зростання – у 3,7 раза – відбулося у справах майнового характеру, пов'язаних з банківською діяльністю, – до 3,4 тис. із 0,9 тис. у 2022 році.

Також на 208,6 %  – до 4,2 тис. із 1,4 тис. у 2022 році та на 56,1 % порівняно з 2021 роком – із 2,7 тис. збільшилася кількість справ, пов'язаних з банківською діяльністю (щодо зміни, розірвання, виконання договорів і визнання їх недійсними).

Необхідно звернути увагу й на те, що на 44,4 % (до 14 тис. із 9,7 тис.) зросла кількість справ, пов’язаних з банкрутством (про визнання банкрутом, кредиторські заяви, скарги тощо).

Характеризуючи майнові вимоги у розглянутих справах, голова КГС ВС наголосила, що найбільшу питому вагу серед суми коштів, заявлених до стягнення, – 59 %, або 535,1 млрд грн – заявлено у справах про відшкодування шкоди щодо недоговірних зобов'язань. Фактично це суми коштів про відшкодування збитків, завданих російською федерацією. Водночас і серед присуджених до стягнення в судовому порядку загалом – 74 %,  або  518,7 млрд грн – становлять кошти у справах про відшкодування збитків, завданих російською федерацією, або 97 % від заявлених коштів у цих справах.

У 2023 році середній рівень навантаження на одного суддю місцевого господарського суду становив 520 звернень, що перебувало на розгляді, тоді як цей показник у 2022 році був 359 звернень.

Середній показник розгляду справ господарськими судами становив 79 днів, тоді як у 2021 році – 89.

За звітний період до спеціального фонду Державного бюджету України за розгляд справ господарськими судами надійшло 1,1 млрд грн, що в 1,8 раза більше, ніж у 2022 році, коли було сплачено 628,8 млн грн.

Зупинилася Лариса Рогач і на основних показниках роботи апеляційних господарських судів.

Зокрема, порівняно з 2022 роком кількість звернень, що перебували на розгляді апеляційних господарських судів, зросла на 37,3 %.

Протягом 2023 року на 35,5 % збільшилася кількість розглянутих в апеляційному порядку скарг по суті – до 18 тис. із 13,3 тис. (22,1 тис. у 2021 році).

Найбільше зростання відбулося в категорії справ майнового характеру та щодо виконання договорів – на 59,4 % (до 9,6 тис. із 6 тис.).

Що стосується розгляду справ апеляційними господарськими судами, то, як зазначила Лариса Рогач, апеляційні господарські суди зберігають сталі показники, незважаючи на те, що кількість суддів апеляційної інстанції зменшилася на 15,5 % із 142 у 2022 році до 120 у 2023 році. Середній рівень навантаження на одного суддю апеляційного господарського суду в 2023 році становив 435 звернень, що перебували на розгляді, тоді як цей показник у 2022 році дорівнював 268.

Інформуючи про підсумки роботи КГС за 2023 рік, Лариса Рогач зазначила, що, незважаючи на суттєве зростання рівня навантаження на суддів, строк розгляду справ КГС ВС протягом 2023 року зменшився до 45 днів із 55 у 2022 році.

Крім того, спостерігається тенденція до збільшення питомої ваги судових рішень, якими скасування відбувається шляхом ухвалення нових рішень. У 2023 році цей показник сягнув 21 % з усіх скасованих судових рішень. З 2018 року до 2022 року показник нових рішень становив у середньому лише 12 %.

Найбільше нових судових рішень у 2023 році ухвалено суддями судової палати для розгляду справ про банкрутство – 173, у 2022 році цей показник становив лише 23.

Крім того, Лариса Рогач озвучила низку проблемних питань, які виникли не тільки в господарських судах, але й в усій судовій системі України. Насамперед це стосується ситуації щодо оплати праці працівників апаратів, класифікації посад державної служби в судах та фінансово-матеріального забезпечення для належного функціонування судів.

Окремо голова КГС ВС звернула увагу колег на технічні негаразди в роботі підсистем «Електронний суд» та «Електронний кабінет», коли доставка процесуальних документів в електронний кабінет учасника у справі здійснюється із запізненням. За її словами, суди мають бути поінформовані заздалегідь про технічні проблеми підсистем (модулів) ЄСІТС для відповідного реагування.

Не менш важливим елементом для забезпечення ефективної роботи всієї системи господарських судів Лариса Рогач назвала комунікацію між різними ланками судів.

Детальніше – у презентації https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Prezentatsiia_Rohach_2024_02_23.pdf

Крім того, в межах заходу було обговорено нагальні організаційні питання щодо функціонування господарських судів України за участю голів апеляційних і місцевих господарських судів та представників Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України.