flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС у ККС долучилися до обговорення особливостей розгляду цифрових доказів із відкритих джерел у суді

22 лютого 2024, 10:51

Під час практичного тренінгу на тему розслідування воєнних злочинів із використанням дослідження інформації з відкритих джерел (OSINT) заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк та судді ВС у ККС Станіслав Голубицький, Сергій Єремейчук та Микола Ковтунович обговорили, чи можуть бути використані такі цифрові докази в суді.

Метод OSINT вже неодноразово використовувався під час розслідування злочинів, у тому числі й воєнних, і довів свою ефективність. Проте в судах досі не є поширеною практика використання цифрових доказів як беззаперечних. В умовах війни надважливим завданням для України є якомога більш повна фіксація всіх злочинів, вчинених військовослужбовцями держави-агресора, та збереження доказів їх вчинення. В майбутньому це дасть можливість притягнути всіх винних у скоєнні воєнних злочинів до справедливої відповідальності.

У своєму виступі начальник відділу відповідальності та правосуддя групи «Bellingcat» Нік Вотерс поінформував слухачів про технічні аспекти пошуку даних із відкритих джерел для подальшого їх використання у правовому полі. Зокрема, він звернув увагу на те, що докази, отримані в такий спосіб, уже використовувалися в багатьох гучних справах, у тому числі й під час кримінального процесу у справі MH17, а також у Міжнародному кримінальному суді.

Детальніше про правові стандарти цифрових даних для використання в суді розповіла Джоанна Корнер – суддя Міжнародного кримінального суду. Доповідачка запропонувала провести спеціальну вправу – інсценування судового процесу, під час якого суд розглядав саме докази OSINT.

Учасники тренінгу також дізналися про проєкт «SIRIUS», метою якого є полегшення транскордонного доступу до електронних доказів та юридичної допомоги.

До навчання долучилися судді Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду та районних судів, представники Офісу Генерального прокурора, Київської обласної прокуратури й адвокати.

Захід організовано Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні) спільно з «Bellingcat», Євроюстом і «Глобальною мережею юридичних дій» (Global Legal Action Network, GLAN).

Фото надані Тренінговим центром прокурорів України.