flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили питання створення бази даних рішень українських судів у справах щодо воєнних злочинів

16 лютого 2024, 16:35

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук та заступник голови ККС ВС Наталія Антонюк узяли участь у координаційній зустрічі між представниками судових органів та програми USAID «Справедливість для всіх», присвяченій реалізації проєкту щодо створення бази даних рішень українських судів у справах щодо воєнних злочинів.

Під час зустрічі було презентовано ініціативу стосовно створення електронної бази цієї категорії справ, а також наведено приклади схожих проєктів, які вже були реалізовані в інших державах.

Голова ККС ВС наголосив на важливості й актуальності створення окремої бази даних, у якій буде відображено практику національних судів у справах щодо воєнних злочинів. Він також висловив власне бачення стосовно наповнення ресурсу.

«Для всебічного висвітлення, повноти та об’єктивності відображення судової практики щодо воєнних злочинів необхідно вносити до бази всі рішення, ухвалені українськими судами», – зауважив Олександр Марчук та звернув увагу на важливість залучення експертів, які зможуть надавати фахову оцінку (коментар) судовим рішенням.

На думку очільника ККС ВС, необхідною також є співпраця з Офісом Генерального прокурора для всебічного наповнення бази та повнішої реалізації проєкту.

На переконання заступника голови ККС ВС Наталії Антонюк, створення єдиного ресурсу, на якому правники зможуть ознайомитися з рішеннями в резонансних справах щодо воєнних злочинів, є доречним, оскільки увага громадськості як у межах України, так і за кордоном прикута до цієї категорії справ. Фактично українські правники здійснюють вагомий вклад у розвиток міжнародного гуманітарного та кримінального права. Для повного розуміння конкретних кейсів, які будуть розміщені на ресурсі, на думку Наталії Антонюк, можна також здійснювати посилання на інформацію ЗМІ, яка опублікована у відкритих джерелах, що стосується того чи іншого воєнного злочину. Це дасть змогу сформувати повнішу картину щодо провадження, яке розглянуте судами.

На завершення заходу Олександр Марчук відзначив, що для створення спеціалізованої бази важливою є активна співпраця судових органів, зокрема Верховного Суду, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України. Лише в цьому випадку можливе створення спільного продукту, у якому буде відображена загальна концепція бачення судової влади.

До обговорення долучилися представники Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Національної школи суддів України та програми USAID «Справедливість для всіх».