flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розвиток сучасного суспільства: учасники круглого столу висвітлили актуальні питання

14 лютого 2024, 17:16

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та суддя ВС у КАС Наталія Коваленко взяли участь у круглому столі «Сучасне суспільство: цінності, наука, закон та безпека».

Вітаючи учасників заходу, Михайло Смокович зазначив, що тематика круглого столу є дуже багатогранною і глибинною, тому важливо означити базові вектори дискусії, один із яких – соціумні цінності. За його словами, наука – це не просто форма суспільної свідомості чи формат щоденної праці, це спосіб життя.

Очільник КАС ВС нагадав, що згідно з Конституцією України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Вказані норми фактично привнесені в національне законодавство, зокрема, з таких міжнародних актів: Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права. Цими актами народи країн світу підтвердили свою віру в основні права людини, у гідність і цінність людини та вирішили сприяти соціальному прогресові й поліпшенню умов життя при більшій свободі.

Михайло Смокович зауважив, що саме народ (соціум) є сувереном публічної влади, а не сама держава. Адміністративна ж юстиція стоїть на сторожі прав, свобод та інтересів людини й забезпечує захист від неправомірних дій і рішень держави.

Спікер зазначив, що представники адмін’юстиції завжди раді професійному спілкуванню з науковим товариством, оскільки наука і практика мають іти паралельно, підтримувати одна одну й допомагати одна одній. У цьому аспекті голова КАС ВС висвітлив питання щодо звернення суддів до Науково-консультативної ради при Верховному Суді. Зокрема, розповів про питання, які порушували судді КАС ВС у 2023 році:

– щодо застосування постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану»;

– щодо розуміння правової природи довідки НАЗК про результати проведення повної перевірки щорічної декларації;

– щодо розуміння правової природи висновку Етичної ради про відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності тощо.

Говорячи про роль адміністративних судів, Михайло Смокович звернув увагу на ч. 5 ст. 125 Конституції України, у якій визначено, що з метою захисту прав, свобод та інтересів особи у сфері публічно-правових відносин діють адміністративні суди. Голова КАС ВС відзначив, що адміністративні суди як окрема вертикаль на чолі з Вищим адміністративним судом діють майже у 20 європейських державах, зокрема у Франції, Німеччині, Естонії та ін. Доповідач також нагадав про рішення ЄСПЛ у справі «Крес проти Франції», у якому ЄСПЛ зазначив, що основним складником демократичної держави є система адміністративних судів, які контролюють державу.

Наталія Коваленко вказала, що Міжнародний день жінок і дівчат у науці, якому присвячений круглий стіл, нагадує нам про роль жінок та водночас заохочує дівчат реалізовувати свої мрії і займатися наукою. На жаль, по всьому світу в науковому середовищі (STEM) жінки представлені значно менше, ніж чоловіки: в середньому лише 30 % науковців – жінки.

Доповідачка закликала бути відкритими до позитивних змін, проаналізувала причини спротиву змінам і вказала, як їх доцільно долати.

Насамкінець суддя зауважила, що світ змінюється, українці навчилися жити в умовах війни та невизначеності, а майбутнє залежить від кожного з нас.

Круглий стіл організовано Інститутом держави і права імені В. М. Корецького НАН України та Асоціацією соціального розвитку через право. 

Фото надані організаторами заходу.