flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду долучилися до обговорення кримінального переслідування за воєнні злочини в Україні

14 лютого 2024, 16:05

Заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк та суддя ВС у ККС Микола Ковтунович узяли участь у міжнародному тренінгу для українських суддів «Кримінальне переслідування за воєнні злочини в Україні й винесення вироків щодо них».

Під час відкриття заходу Наталія Антонюк виступила з вітальним словом, у якому акцентувала на необхідності проведення тематичних тренінгів щодо розгляду справ, пов’язаних із воєнними злочинами. Також спікерка наголосила на важливості притягнення до кримінальної відповідальності військових командирів, які належним чином не реагували на вчинення воєнних злочинів підлеглими їм військовослужбовцями, не розслідували таких фактів.

Гостей також привітали виступами директор Міжнародної академії Нюрнберзьких принципів, професор доктор Крістоф Зафферлінг та старший прокурор Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів Клаус Гоффманн.

Українські судді разом із провідними науковцями Міжнародної академії Нюрнберзьких принципів обговорили фундаментальні принципи міжнародного гуманітарного права, класифікацію воєнних (бойових) дій та осіб, які беруть у них участь, а також використання інформації з відкритих джерел і розгляд справ за процедурою «in absentia». Делегати та спікери обмінялися думками щодо міжнародної співпраці й правової допомоги в розслідуванні цієї категорії злочинів.

На тренінгу було досліджено історію Нюрнберзького процесу, який є одним із найвідоміших міжнародних судових процесів над очільниками нацистської Німеччини. Делегація також відвідала Меморіал Нюрнберзького процесу й постійну виставку.

В межах візиту учасники відвідали Вищий земельний суд Мюнхена, Державне міністерство юстиції Баварії (Мюнхен), Федеральне міністерство юстиції Німеччини та Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини.

Тренінг для суддів з України «Кримінальне переслідування за воєнні злочини в Україні й винесення вироків щодо них» організовано Національною школою суддів України у співпраці та на запрошення Міжнародної академії Нюрнберзьких принципів.