flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки діяльності Верховного Суду у 2023 році – на порядку денному Пленуму ВС

09 лютого 2024, 11:36

Сьогодні, 9 лютого 2024 року, о 10:00 розпочалося чергове засідання Пленуму Верховного Суду.

Оновлено (10:22). Затверджено порядок денний засідання, під час якого судді заслухають та обговорять інформацію про діяльність Верховного Суду та Апарату ВС у 2023 році, виконання бюджетної програми ВС за звітний період, а також розглянуть питання про внесення змін до штатного розпису Апарату Верховного Суду.

Оновлено (10:56). «Судова влада у 2023 році функціонувала в умовах воєнного стану, енергетичної кризи, ракетних обстрілів, перебоїв із фінансуванням, надмірного навантаження та кадрового голоду», – зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час виступу на засіданні Пленуму.

Очільник ВС підбив підсумки здійснення правосуддя та функціонування судової влади за минулий рік, а також окреслив плани і пріоритети на 2024 рік.

За словами Голови ВС, у 2023 році на розгляд судів надійшло майже 4, 5 млн справ і матеріалів. Це на 55 % більше ніж в 2022 році, та дещо навіть перевищує показники 2021 року. Діяльність ВС характеризується тими ж тенденціями: збільшення кількості справ, порівняно з минулим роком, та наближення до показників 2021 року. Це відбувається в умовах виходу суддів у відставку.

За результатами обговорення інформації Голови ВС Пленум ухвалив постанову про діяльність ВС у 2023 році.

Оновлено (11:11). Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич розповів про підсумки роботи ВП ВС за минулий рік. Так, на розгляд ВП ВС надійшло 609 процесуальних заяв, скарг і справ, 36 % з яких становили надходження в адміністративних справах, 13 % – у господарських справах, 16 % – у кримінальних провадженнях, 35 % – у цивільних справах. Загалом кількість процесуальних звернень у 2023 році збільшилася на 35 % порівняно з 2022 роком.

За результатами обговорення інформації Секретаря Великої Палати Верховного Суду Пленум ухвалив постанову про діяльність ВП ВС у 2023 році.

Оновлено (11:36). Керівник Апарату Верховного Суду Віктор Капустинський поінформував про діяльність Апарату ВС у 2023 році та про виконання бюджетної програми ВС за звітний період. Віктор Капустинський зупинився на основних результатах роботи Апарату ВС у сферах аналітичного, правового, документального, інформаційно-технічного, фінансового, кадрового, матеріально-технічного забезпечення, комунікаційної діяльності та інших напрямах.

За словами доповідача, за останні пів року успішно реалізовано складний, проте надважливий етап переходу від паперового до електронного документообігу, зокрема непроцесуальному. Вже сьогодні частка електронного документообігу з-поміж непроцесуальних документів сягає 80 %.

За результатами обговорення діяльності Апарату ВС Пленум ухвалив відповідну постанову.

Крім того, Пленум ВС затвердив зміни до штатного розпису Апарату ВС.