flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС залишив без зміни обвинувальний вирок колишньому депутату Верховної Ради АР Крим, який вчинив державну зраду

29 січня 2024, 09:09

Вироком районного суду колишнього депутата Верховної Ради АР Крим засуджено за державну зраду  (ч. 1 ст. 111 КК України) до покарання у виді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією всього належного йому майна. Апеляційний суд залишив цей вирок без змін.

Засудженого визнано винуватим у тому, що він, будучи громадянином України, депутатом Верховної Ради АР Крим VI скликання, нехтуючи вимогами Конституції і законів України, достовірно знаючи про те, що територія АР Крим є невід’ємною частиною України, взяв участь у засіданнях Верховної Ради АР Крим та проголосував за прийняття незаконних постанов щодо: проведення загальнокримського референдуму, незалежності Криму, правонаступництва Республіки Крим, взяв участь у позачерговому засіданні незаконно створеного парламенту, чим забезпечив його функціонування та проголосував за прийняття незаконного рішення – так звану Конституцію Республіки Крим.

Апеляційний суд зазначив, що депутат зобов’язаний брати участь у роботі Верховної Ради АР Крим, але при цьому зобов’язаний дотримуватися Конституції України, Конституції АР Крим, законів України і нормативно-правових актів Верховної Ради АР Крим. Прийняті Верховною Радою АР Крим нормативно-правові акти повинні відповідати Конституції України (ч. 2 ст. 135 Конституції України, ст. 28 Конституції АР Крим). Питання про зміну території України може бути предметом всеукраїнського референдуму згідно зі ст. 73 Конституції України, п. 3 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про всеукраїнський референдум», а не республіканського (місцевого) референдуму.

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду констатував, що оскільки депутат Верховної Ради АР Крим взяв участь у голосуванні за прийняття очевидно неконституційних та незаконних рішень про проведення загальнокримського референдуму, створення нелегітимного державного утворення – Республіки Крим і входження невід’ємної частини території України – АР Крим та міста Севастополя до складу РФ, то тим самим надав допомогу РФ і її представникам у проведенні підривної діяльності проти України.

Постанова ККС ВС від 20 грудня 2023 року у справі № 759/22254/19 (провадження № 51-3248км23) – https://reyestr.court.gov.ua/Review/115822485

Із цим та іншими правовими висновками Верховного Суду можна ознайомитися в Базі правових позицій Верховного Суду – https://lpd.court.gov.ua/