flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Данія в Україні

19 січня 2024, 12:52

Війна рф проти України – це війна проти демократії, свободи та верховенства права. Це також війна проти міжнародного права і безпеки. Зараз українці платять надзвичайно високу ціну за свої євроінтеграційні прагнення. Але попри всі випробування загальноєвропейські цінності лишаються визначальними для українського народу. І судова влада, не відмежовуючись від суспільства, бере активну участь у забезпеченні дотримання таких цінностей.

На цьому акцентував Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Данія в Україні Олє Егбергом Міккельсеном.

Очільник ВС передусім висловив вдячність народу Данії за підтримку України в протидії збройній агресії росії, за військову та гуманітарну допомогу, зокрема за сприяння у відбудові Миколаєва. «Україна завжди цінувала дружні відносини з Данією. Зараз, в умовах повномасштабної війни, ми особливо цінуємо вашу підтримку в боротьбі за наше існування, за нашу ідентичність», – зауважив Станіслав Кравченко.

Як повідомив Голова ВС, через тимчасову окупацію певної території України значна частина судів не може здійснювати правосуддя. Пошкодженими вже є 114 приміщень судів (15 із них – повністю зруйновані). Очільник ВС зауважив, що саме напередодні зустрічі з паном Послом, 16 січня цього року, внаслідок ракетного обстрілу рф по центральній частині Харкова значних ушкоджень зазнало приміщення одного з районних судів цього міста.

Разом із тим на сьогодні судова система України адаптувалася до викликів воєнного часу, виконує покладені на неї функції та вибудовує судову практику, орієнтуючись на євроінтеграційний вибір України. Це важливо, адже принцип верховенства права має панувати навіть в умовах воєнного стану. До того ж попит українського суспільства на судові послуги високий.

Також Станіслав Кравченко зазначив, що зараз українські суди напрацьовують усталену практику розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів агресії та воєнних злочинів, у тому числі в аспекті визначення таких понять, як «екоцид», «геноцид», «розв’язання і ведення агресивної війни», «порушення законів та звичаїв війни». «Ми прагнемо, щоб такі визначення відповідали світовим стандартам. Для цього українські судді продовжують вивчати, серед іншого, практику Міжнародного кримінального суду, міжнародних трибуналів і європейських судів», – додав Голова ВС.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Данія в Україні Олє Егберг Міккельсен наголосив, що Данія є постійним і близьким партнером України й продовжуватиме робити все можливе для підтримки України. «Данське суспільство одноголосно підтримує Україну та усвідомлює важливість надання допомоги вашій державі. Ваша свобода – це і наша свобода», – запевнив пан Посол.

Окрім цього, Олє Егберг Міккельсен відзначив прогрес України на євроінтеграційному шляху і звернув увагу на важливість забезпечення незалежності судової влади та підвищення рівня довіри суспільства до судів, зокрема, шляхом відкритої комунікації з громадськістю.

У зустрічі також узяли участь спеціальний радник (перший секретар) Посольства Королівства Данія в Україні Каролін Ліхтенберг, перший заступник керівника Апарату – керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расім Бабанли та начальник відділу міжнародного співробітництва ВС Ліна Губар.