flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні

16 січня 2024, 12:43

В умовах повномасштабного вторгнення рф до України ситуація в українських судах, як і в усій державі, є складною. Перед судовою системою гостро постали спричинені війною виклики. Зокрема, через тимчасову окупацію на значній території України не здійснюється правосуддя, у судах, розташованих у прифронтових зонах, розгляд справ унеможливлений у зв’язку з постійною загрозою обстрілів, багато приміщень судів знищені та розграбовані окупантами. При цьому попри всі труднощі судова система встояла, функціонує та забезпечує належний захист прав і свобод громадян.

Про це розповів Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Наталкою Цмоць.

У контексті питання щодо ролі Верховного Суду в євроінтеграційному процесі Станіслав Кравченко вказав, що представники ВС усвідомлюють важливість виконання визначених для України вимог. «Євроінтеграція є важливим питанням для Верховного Суду, оскільки ми віддані європейським цінностям, таким як повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права та повага до прав людини», – наголосив Станіслав Кравченко.

За майже два роки повномасштабної війни, повідомив Станіслав Кравченко, специфіка роботи українських судів докорінно змінилася. Нині в судах переважають нові категорії справ, наприклад стосовно розгляду воєнних злочинів. Сьогодні зусилля суддів спрямовані, зокрема, на забезпечення фіксації доказової бази у справах щодо воєнних злочинів та шкоди, завданої внаслідок їх вчинення, установлення винних осіб для подальшого притягнення їх до відповідальності. Як зауважив очільник ВС, ухвалюючи рішення в таких категоріях справ, судді мають дотримуватися міжнародних стандартів судочинства, щоб такі рішення національних судів сприймалися в усьому цивілізованому світі як справедливі та обґрунтовані.

Окрім цього, Голова Верховного Суду акцентував, що нагальними для судової системи України лишаються і довоєнні проблеми. Серед них – значний кадровий голод. Тому важливою подією минулого року стало відновлення роботи Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, що дасть змогу вирішити питання дефіциту суддівських кадрів.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Наталка Цмоць наголосила, що Канада вже багато років підтримує проведення судової реформи в Україні та сприятиме Україні в цьому аспекті й надалі, залишаючись її надійним партнером. Також пані Посол привітала Україну з початком процесу вступу до Європейського Союзу й запевнила, що Канада готова надати технічну та експертну допомогу, необхідну для підтримки євроінтеграційного курсу.

Зі свого боку Голова Верховного Суду подякував канадському народові та уряду Канади за постійну підтримку, яку канадська сторона продовжує надавати Україні і в часи повномасштабної війни. Серед іншого, Станіслав Кравченко висловив Канаді вдячність за прихисток громадян України, які були змушені покинути країну через війну.

У зустрічі також узяли участь старший експерт проєктів відділу розвитку Посольства Канади в Україні Олена Трапезнікова, перший заступник керівника Апарату – керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расім Бабанли і начальник відділу міжнародного співробітництва ВС Ліна Губар.