flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС взяв участь у заході, присвяченому підбиттю підсумків роботи НШСУ

27 грудня 2023, 10:00

За період повномасштабного вторгнення рф в Україні зареєстровано понад 118 тис. кримінальних проваджень щодо злочинів агресії та воєнних злочинів і понад 1,5 тис. з них вже передані до судів. Суди першої інстанції розглянули 1142 провадження цієї категорії, 70 рішень переглянуті в апеляційному порядку, а деякі – вже і в касаційному. Це дає змогу формувати практику, і важливу роль у цьому процесі відіграє, у тому числі, Національна школа суддів України.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час зборів працівників НШСУ, присвячених підбиттю підсумків діяльності установи.

За його словами, від початку широкомасштабної війни перед судовою системою постали безпрецедентні виклики, пов’язані, зокрема, із надходженням на розгляд судів нових категорій справ. Зі свого боку НШСУ впровадила в навчальну програму нові теми, які стосуються особливостей розгляду проваджень щодо воєнних і військових злочинів, злочинів проти основ національної безпеки та справ щодо відшкодування шкоди. До того ж НШСУ завжди приділяла належну увагу навчанню слідчих суддів, адже забезпечення судового контролю на етапі досудового розслідування є надзвичайно важливим.

Станіслав Кравченко наголосив, що судова влада попри всі труднощі загалом впоралась із викликами надзвичайних обставин, пов’язаних з війною, що також стало можливим, зокрема, і завдяки роботі НШСУ.

Очільник ВС також зазначив, що НШСУ є комунікаційним майданчиком, що дає змогу налагодити діалог між суддями судів усіх інстанцій. Так, упродовж 2023 року 60 суддів Верховного Суду були залучені як викладачі в семінарах і тренінгах, організованих НШСУ. Завдяки таким навчальним заходам судді ВС мають можливість довести до відома суддів судів нижчих інстанцій результати напрацювання судової практики із широкого кола питань.

Наприкінці заходу Станіслав Кравченко долучився до відзначення співробітників НШСУ з нагоди професійного свята – Дня працівників суду.