flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення прав осіб, які потребують опіки та піклування, є нагальним питанням в умовах воєнного стану – Голова ВС

26 грудня 2023, 09:08

Попри всі складнощі воєнного часу українське суспільство загалом і професійна спільнота зокрема продовжують порушувати питання, які стосуються захисту прав та основоположних свобод людини. В умовах збройної агресії рф проти України вкрай важливим є захист найвразливіших категорій населення, особливо в аспектах щодо забезпечення прав осіб, які потребують опіки та піклування, і визнання осіб недієздатними або обмежено дієздатними.

Про це зауважив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час презентації Спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини «Щодо стану додержання соціальних та економічних прав повнолітніх осіб, які потребують опіки та піклування, в умовах дії правового режиму воєнного стану». Очільник ВС подякував усім, хто долучився до підготовки Спеціальної доповіді, за ініціативу й роботу над цим важливим питанням, адже відповідна категорія осіб потребує особливого захисту з боку держави, тим паче в нинішніх непростих обставинах.

Судова влада продовжує докладати всіх зусиль, щоб подолати проблеми, зумовлені агресією рф проти України. Як повідомив очільник ВС, у 2022 році через повномасштабну війну кількість розглянутих українськими судами, у тому числі Верховним Судом, проваджень суттєво зменшилася. Натомість прогнозовано, що у 2023 році цей показник наблизиться до довоєнного.

Ще одним викликом, який нині стоїть перед судовою владою, є кадровий голод. Однак Станіслав Кравченко акцентував на позитивному моменті 2023 року – відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя. «Це означає, що невдовзі вакантні посади суддів будуть заповнені. Ми тримаємо це питання на контролі й робитимемо все, що від нас залежить, щоб посприяти цим процесам», – зазначив Голова ВС.

Загалом до фахового обговорення положень Спеціальної доповіді Уповноваженого ВРУ з прав людини долучилися народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, судової влади, військових адміністрацій, територіальних громад, українських та міжнародних організацій.

Підготовка Спеціальної доповіді «Щодо стану додержання соціальних та економічних прав повнолітніх осіб, які потребують опіки та піклування, в умовах дії правового режиму воєнного стану» здійснена за підтримки проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні», що впроваджується Радою Європи в межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023–2026 роки.