flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання криміналістики, судової експертизи та кримінального процесу обговорили на міжнародній науково-практичній конференції

22 грудня 2023, 16:11

Вітаючи учасників П’ятої щорічної міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання судової експертології, криміналістики та кримінального процесу», голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович зазначив, що, незважаючи на збройну агресію, кожен робить усе для того, щоб надійно захистити права й свободи людини, а також незалежність нашої України.

Очільник суду наголосив на важливості місії експертних установ і експертів, оскільки на їх висновках тримаються справедливі вироки та справедливі судові рішення. Він також додав, що на сьогодні судочинство потребує кваліфікованих, фахових висновків, підготовлених із застосуванням широкого кола методологій.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Світлана Яковлєва виступила з доповіддю «Відшкодування шкоди, завданої війною: можливості українського правосуддя». За її словами, висновок експерта є дуже важливим у вирішенні питання щодо відшкодування шкоди, завданої війною. «Якщо є висновок експерта щодо встановлення розміру заподіяної шкоди, то це в рази спрощує розгляд справи і сприяє призначенню справедливої сатисфакції особі, яка постраждала внаслідок будь-якого кримінального правопорушення, зокрема й через воєнні злочини», – зауважила спікерка.

Також Світлана Яковлєва розповіла про форми і способи відшкодування шкоди, заявлення цивільного позову в кримінальному провадженні.

Детальніше – https://is.gd/M9iVDv, https://is.gd/WydDSN.

Захід організував Київський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України.