flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роль держави в розвитку медіації та перспективи функціонування цього інституту в Україні обговорили під час конференції

13 грудня 2023, 16:11

У межах тематичної панелі з питань розвитку медіації на конференції «Медіація сьогодні: професійні та етичні політики, стандарти, інституціоналізація» суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Максим Тітов зазначив, що розвиток культури врегулювання спірних моментів і конфліктів є дуже важливим, до того ж медіація є однією з можливостей «оздоровити» суспільство.

Також Максим Тітов додав, що коли людина усвідомить, що її чекає в судовому процесі (судовий збір, витрати на адвоката тощо), то це також буде сприяти зверненню до медіатора та врегулюванню спору в позасудовий спосіб.

Разом із тим суддя акцентував, що досить часто люди не бажають брати на себе відповідальність, розраховуючи натомість, що хтось інший візьме її на себе. Наприклад, такі моменти мають місце в питаннях щодо виховання дітей, сплати аліментів та ін. На думку судді, цивілізоване вирішення конфлікту в сім’ї надалі приведе й до вирішення інших конфліктів таким самим шляхом, без звернення до суду.

Захід організовано в межах проєкту «Посилення спроможності спільноти медіаторів до формування в Україні критеріїв якості послуг з вирішення спорів» за підтримки програми MATRA Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.