flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У цей надскладний час українські діти потребують особливої підтримки, і зусилля Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх допомагають реалізувати цю мету – Голова ВС  

13 грудня 2023, 13:00

Багато українських дітей нині опинилися в складних і нетипових для свого віку життєвих ситуаціях. Багато з них втратили домівки, стали сиротами, потерпілими або свідками злочинів, були незаконно депортовані за межі України.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх (далі – МКР).

Очільник ВС зауважив, що саме з ініціативи МКР в Україні впроваджено ряд пілотних проєктів для забезпечення процесуальних прав дитини у кримінальних провадженнях. Серед них, зокрема, проєкт «Впровадження моделі Барнахус в Україні», який імплементується Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну й інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим і свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством.

Для координації дій щодо реалізації цього пілотного проєкту було підписано, зокрема і Верховним Судом, спільний документ – Меморандум про взаєморозуміння з питань сприяння впровадженню моделі Барнахус в Україні як основу для подальшого розвитку взаємодії та співробітництва.

Також Станіслав Кравченко поінформував, що Верховний Суд брав активну участь у наданні пропозицій та інформації для напрацювання проєкту Національної стратегії реформування системи юстиції та захисту прав дитини на 2024–2028 роки.

Насамкінець Голова ВС висловив вдячність організаторам заходу та учасникам засідання, яке засвідчує розвиток українського правосуддя щодо неповнолітніх та забезпечує прийняття узгоджених рішень, що відповідають інтересам дитини.

Заступник Міністра юстиції України, Голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук подякував Верховному Суду за надання можливості вперше за роки функціонування МКР провести засідання у стінах найвищого судового органу, а також обговорити актуальні питання щодо напрямів роботи у сфері забезпечення прав дитини в системі правосуддя. На переконання спікера, це засідання стане черговим етапом поглиблення співпраці між заінтересованими сторонами.

Заступник Міністра соціальної політики  України, заступник Голови  Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Назар Танасишин наголосив, що кожна третя справа може стосуватися інтересів дітей. Адже, згідно зі статистичними даними, 21 % загальної кількості розглянутих справ наказного провадження стосується стягнення аліментів на дітей, 5 % загальної кількості розглянутих справ окремого провадження – щодо питань усиновлення, надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності тощо, 36 % загальної кількості розглянутих справ позовного провадження стосується дітей (розірвання шлюбу, стягнення аліментів, позбавлення батьківських прав тощо). Тобто, за словами спікера, за парадигми, коли є розуміння, що третина справ пов’язана з інтересами дітей, захисту прав дітей, надзвичайно важливим є правосуддя, дружнє до дитини.

Радник – уповноважений Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук зазначила, що в усі часи питання охорони дитинства було стратегічним загальнонаціональним пріоритетом. Зокрема, вона звернула увагу на те, як війна впливає на життя дітей, що діти стали жертвами багатьох злочинів, і кількість таких злочинів зростає. Мета всіх злодіянь проти дітей – знищення української нації. Водночас заходи, які вживаються в Україні для забезпечення захисту прав дітей, допомагають рятувати націю.

Керівниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова акцентувала на тому, що нині важливо, щоб сім’я і дитина стали пріоритетом не на паперах, не в стратегіях, а в конкретних діях. Без спільної взаємодії, синхронізації різних сфер неможливо досягти найвагомішої пріоритетної цілі країни – забезпечити найкращі інтереси дитини. А найкращі інтереси дитини починаються з думки цієї дитини, яку враховує дорослий.

Керівниця програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джин Чой зауважила, що нині ми можемо пишатися досягненнями в питанні забезпечення найкращих інтересів дитини. Сьогоднішнє засідання дає можливість усім заінтересованим сторонам ділитися «своєю силою, потужними голосами» задля дітей. Джин Чой наголосила, що минулі досягнення є кращими показниками майбутнього успіху.

Члени Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних організацій та громадських організацій, національні експерти обговорили актуальні питання, що стосуються забезпечення прав дитини в системі правосуддя, а також результати впроваджених пілотних проєктів, ініційованих МКР щодо неповнолітніх.

Під час дискусії суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів торкнулася питання дотримання прав дитини під час її освідування з використанням відеофіксації, а також розповсюдження моделі «Барнахус» на певне коло дітей-потерпілих або свідків кримінальних правопорушень. Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Євген Синельников розповів про особливості розгляду цивільних справ щодо дітей. Він зауважив на необхідності внесення законодавчих змін задля розширення повноважень суду під час ухвалення рішень у цій категорії справ.

На засіданні були схвалені зміни до Порядку реалізації пілотного проєкту щодо захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (за моделлю Барнахус) та Положення про  Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства  (за моделлю Барнахус).

Також на заході відбулися презентації: проєкту Національної стратегії реформування системи юстиції та захисту прав дитини у сфері правосуддя на 2024–2028 роки; дослідження щодо досвіду запровадження елементів сімейної спеціалізації суддів; стану реалізації пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб; звіту стану реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Довідково. Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх — це тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України, утворений згідно з постановою КМУ від 24 травня 2017 року № 357 зі змінами та доповненнями, внесеними постановами КМУ від 5 лютого 2020 року № 45 та від 18 листопада 2020 року № 1132, з метою запровадження міжінституційної платформи для системного обговорення та вирішення проблемних питань розвитку правосуддя щодо неповнолітніх, прийняття узгоджених рішень, що відповідають інтересам дитини.