flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про право на судовий захист в адміністративному судочинстві розповів голова КАС ВС

13 грудня 2023, 12:16

Сьогодні питання захисту прав людини стало особливо гострим. Україна і весь цивілізований світ зіткнулися з особливою жорстокістю та неповагою до прав людини через збройну агресію рф. Тому зараз суспільство і вся світова спільнота мають згуртуватися для досягнення спільної мети – забезпечення на належному рівні дієвого захисту прав людини і основоположних свобод та створення сприятливих і безпечних умов життя в усьому світі.

Про це сказав голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, вітаючи учасників ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Забезпечення прав людини: національний і міжнародний виміри».

Спікер нагадав, що 10 грудня відзначають міжнародне свято – День прав людини, заснований Генеральною асамблеєю ООН. Саме в цей день 75 років тому ООН прийняла Загальну декларацію прав людини, яка стала міжнародним стандартом прав людини, правовою базою для подальшої еволюції концепції прав людини.

Очільник КАС ВС акцентував, що ключовим елементом успішної реалізації євроінтеграції України є досягнення узгодженості вітчизняного законодавства із правом Ради Європи та Європейського Союзу в аспекті загальновизнаних європейських стандартів.

Михайло Смокович зазначив, що навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану робота судів не може бути припинена. Права людини, гарантовані Конституцією України, повинні бути реалізовані, а їх захист є важливою гарантією забезпечення конституційного принципу відповідальності держави за свою діяльність перед людиною. Водночас, як зауважив спікер, відповідно до Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися деякі обмеження прав і свобод.

Судді КАС ВС при розгляді справ оптимально використовують усі можливі механізми процесуального закону задля ефективної реалізації державою її функцій у сфері здійснення правосуддя та максимального захисту прав людини в умовах воєнного стану.

Очільник суду висловив сподівання, що ця конференція сприятиме формуванню й удосконаленню концептуальних підходів щодо забезпечення прав людини в національному та міжнародному вимірах. На його переконання, співпраця науковців і практиків у форматі професійного діалогу сприятиме непохитному утвердженню верховенства права та інших загальновизнаних європейських стандартів щодо забезпечення прав людини в Україні.

Також Михайло Смокович розповів про право на судовий захист в адміністративному судочинстві як конституційну гарантію забезпечення основних прав і свобод.

Спікер зазначив, що захист, утвердження та здійснення прав людини потребують передусім забезпечення реалізації права на судовий захист, а також дотримання основних засад судочинства, включно з конституційною вимогою щодо обов’язковості судового рішення; право на судовий захист є гарантією реалізації інших конституційних прав і свобод, їх утвердження й захисту за допомогою правосуддя.

Упродовж воєнного стану, як поінформував очільник суду, до КАС ВС надійшло 72 027 справ і матеріалів, що свідчить про досить значне навантаження в роботі суддів. Верховенство права, законність, визнання людини найвищою соціальною цінністю та інші загальнолюдські цінності –  пріоритетні в роботі усіх судових палат КАС ВС. Усі три судові палати при розгляді справ працюють над забезпеченням реалізації основних прав і свобод людини і громадянина.

Так, судова палата з розгляду справ щодо захисту соціальних прав при розгляді публічно-правових спорів забезпечує захист соціальних прав людини, гарантованих ст. 46 Конституції України.

Суддя зазначив, що актуальним на сьогодні є питання судового захисту прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії. Також пріоритетним є судовий захист соціальних прав військовослужбовців, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни, членів їхніх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України у війні проти країни-агресора шляхом надання їм пільг та гарантій соціального захисту згідно із законодавством. Михайло Смокович наголосив, що держава має бути відповідальною у своїх соціальних зобов’язаннях перед цією категорією осіб.

Що стосується судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян, то вона розглядає справи, які мають особливе значення для захисту громадянських і політичних прав людини і громадянина.

За словами голови КАС ВС, від судового захисту виборчих прав і свобод громадян залежить дотримання на практиці загальновизнаних принципів виборчого права, забезпечення здійснення народовладдя у функціонуванні демократичної системи публічної влади, реалізація суверенітету Українського народу в демократичній державі. Виборчі права й свободи впливають на забезпечення верховенства права, а також на забезпечення національної безпеки та оборони України і захист засад конституційного ладу України.

Також актуальними є публічно-правові спори щодо надання статусу ветеранів війни (учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни) та пов’язаних із цим статусом інших питань.

У свою чергу діяльність судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів відіграє вагому роль у вітчизняному судочинстві, оскільки охоплює такі сфери правовідносин: міжнародне оподаткування, реалізація компетенції податкового органу, митна справа тощо.

Зокрема, правові позиції цієї судової палати впливають на регулювання публічних відносин щодо:

– встановлення, введення та справляння податків та зборів;

– відносин, що виникають у процесі здійснення податкового контролю;

– оскарження актів податкових органів, дій (бездіяльності) їх посадових осіб;

– притягнення до відповідальності за здійснення податкового правопорушення.

Судова палата формує актуальну судову практику щодо фінансової політики в умовах воєнного стану, які стосуються виконання зобов’язань, звільнення платників від відповідальності та інших важливих питань.

Насамкінець Михайло Смокович зазначив, що навіть у складних умовах сьогодення належний, повноцінний, ефективний судовий захист прав, свобод та інтересів фізичних і юридичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень є основним пріоритетом у роботі КАС ВС.

Конференцію організував Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського.