flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді готові дати впевненість усім, хто звертається до суду, що в Україні правосуддя здійснюється по-європейськи вже зараз – Голова ВС

08 грудня 2023, 13:40

Вже майже два роки на теренах нашої держави триває неспровокована агресивна війна, розв’язана росією. Вочевидь, однією з передумов цієї війни стали євроінтеграційні прагнення України. І за цей свій вибір наша країна щодня платить дуже високу ціну. Тож ми маємо докласти максимум зусиль для досягнення цієї стратегічної мети і своїми діями продемонструвати відданість їй.

Втім, євроінтеграція – це не так про зміну законодавства і формальне виконання вимог, як про комплексну зміну світогляду. І рушійною силою цих змін здатна стати насамперед освіта. Потужна синергія науковців, представників органів державної влади, міжнародних партнерів та студентської молоді відкриває нові можливості для розвитку і додає наснаги для подальших змін задля кращого майбутнього.

Таке переконання висловив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час Міжнародної конференції «Роль судової влади у подоланні викликів війни».

У межах спеціальної доповіді очільник ВС зауважив, що впродовж 2023 року судовій владі вдалося впоратися з низкою викликів: сформувати повноважний склад Вищої ради правосуддя, розпочати роботу над створенням служби дисциплінарних інспекторів ВРП, відновити діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України після чотирирічної перерви та запустити процедуру кваліфікаційного оцінювання.

Голова ВС також окреслив цілі й завдання судової влади на найближчий час, серед яких насамперед виокремив належний розгляд кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів і ефективний судовий захист прав та інтересів інвесторів.

У фокусі уваги, за словами Станіслава Кравченка, перебуває і диджиталізація правосуддя. Адже впровадження сучасних технологій у роботу суду, можливість здійснення правосуддя в дистанційному режимі – це питання не лише зручності, а й безпеки учасників судових проваджень.

Водночас одне з основних завдань, що ставить перед собою судова влада, – забезпечення доступу до правосуддя. У цьому контексті актуальною є потреба не лише в кадровому наповненні суддівського корпусу, а й в оптимізації мережі судів – вона має бути адаптована до сучасних умов з урахуванням зміни демографічної ситуації, релокації підприємств тощо.

Станіслав Кравченко також поінформував, що в жовтні цього року у ВС було проведено щорічне опитування відвідувачів Суду. Одне з питань в анкеті стосувалося довіри. Більшість респондентів (80 %) довіряють Верховному Суду.

Насамкінець він зауважив, що ключовим викликом майбутніх років є процес євроінтеграції. Як відомо, Європейський Союз засновано на цінностях поваги до людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства права та поваги до прав людини. Ці ж принципи сповідує й Україна. Попри те, що дотримання принципу верховенства права залежить не лише від судової влади, основні очікування щодо його реалізації покладаються саме на суддів.

У цьому контексті Голова ВС висловив переконання, що попри всі складнощі українські суди та судді готові дати впевненість усім, хто звертається до суду, що в Україні правосуддя здійснюється по-європейськи вже зараз.