flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як судова влада долає виклики війни – про це говорять правники на міжнародній конференції у Львові

08 грудня 2023, 13:17

Не може бути миру без справедливості, оскільки саме справедливість є основою сталого й гармонійного суспільства. Тільки в справедливому середовищі люди можуть відчути, що їхні права та інтереси захищені, що немає місця беззаконню і дискримінації.

Про це під час відкриття Міжнародної конференції «Роль судової влади у подоланні викликів війни» зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко. Він також висловив вдячність співорганізаторам заходу – Українському католицькому університету, відділу програм співробітництва Ради Європи та Програмі підтримки ОБСЄ для України.

Станіслав Кравченко акцентував, що українці чітко обрали свій курс бути частиною європейської спільноти. При цьому в умовах сьогоднішніх подій всі ще більше переконалися, наскільки змінився світогляд громадян у частині прагнення та бажання жити в демократичній, правовій і європейській країні.

«Дійсно, війна створила великі випробування, зокрема й для судової системи. Разом із цим, на моє переконання, ми заради кращого майбутнього нашої держави та наших громадян, заради миру, об’єднавшись, зможемо подолати всі виклики та загрози правам людини і верховенству права в цей складний для України час», – зауважив Голова ВС.

Ректор Українського католицького університету Тарас Добко наголосив, що одними з найбільших цінностей в Україні є свобода та гідність. Ці цінності не можуть існувати нарізно, так само як і не можуть існувати у страху перед насильством, владою чи несправедливістю.

На думку ректора УКУ, судова система відповідальна за збереження гідності інших органів влади та суспільних інституцій. Тому важливо мати дієві механізми для здійснення правосуддя в Україні.

«Кожне судове рішення – це не формальне вирішення спору. Це камінчик, який суддя закладає у розуміння справедливості в суспільстві, встановлення стандартів і формування культури справедливості», – переконаний Тарас Добко.

Голова Офісу Ради Європи в Україні, представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Мачей Янчак висловив захоплення стійкістю та відданістю українського народу і, зокрема, органів влади, які світ побачив з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Він також зауважив, що Рада Європи активно підтримує зусилля української влади у впровадженні механізмів, спрямованих на вирішення низки системних та структурних викликів, з якими зіткнулася судова система України під час війни. Одним із них, на переконання спікера, є необхідність забезпечити невідворотність відповідальності рф за агресію проти України та своєчасну компенсацію постраждалим від неї. Для цього, зокрема, було створено Міжнародний реєстр збитків як частину механізму компенсації шкоди, завданої внаслідок війни.

Радник відділу верховенства права Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ Каролін Гаммер відзначила зусилля, яких Україна докладає для захисту прав людини, відстоювання демократичних принципів та верховенства права навіть у часи війни та в умовах безпекових ризиків.  

Спікерка засвідчила, що БДІПЛ та Програма підтримки України готові підтримувати судову систему у вирішенні нових викликів у цей складний час, щоб Україна могла продовжувати зміцнювати верховенство права. 

Керівниця проєктного відділу «Демократизація, належне урядування, верховенство права та права людини» Програми підтримки ОБСЄ для України Наталія Ступницька зазначила, що суди відіграють ключову роль у процесі вирішення питань, що постають у звʼязку з воєнними діями в країні. За її словами, кількість людей, що постраждали від війни, – безпрецедентна, і всі вони прагнуть справедливості. Притягнення винних у вчиненні воєнних злочинів до відповідальності є не лише відповіддю на очікування людей, але й логічним та неминучим кроком для країни на шляху до відновлення.

Наталія Ступницька запевнила, що Програма підтримки ОБСЄ для України в межах численних проєктів надає та надаватиме надалі підтримку, спрямовану на підвищення ефективності судової системи реагувати на злочини, пов’язані з війною, і сприяти утвердженню верховенства права.

Стежити за трансляцією заходу можна на офіційному ютуб-каналі Верховного Суду – https://www.youtube.com/watch?v=-qYNFrFmCA0.