flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Система кримінальної юстиції щоденно робить свій внесок в одну велику Перемогу – голова ККС ВС

07 грудня 2023, 17:15

Паралельно з викликами, що спричинені війною та пов’язані з нею, перед українським суспільством стоїть ще й внутрішній виклик – боротьба з корупцією, завданням якої є запобігання корупційним проявам у майбутньому та притягнення винних у вчиненні корупційних діянь до відповідальності. Сама по собі корупція вже є серйозним викликом, який з’їдає суспільство зсередини. А корупція, яка вчиняється під час війни, – це зло, помножене в сотні разів.

Про це сказав голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук під час VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі», присвяченої Міжнародному дню боротьби з корупцією.

За словами спікера, бажаного результату щодо запобігання корупційним проявам, розслідування та притягнення винних до відповідальності, встановленої законом, можна досягнути лише спільними зусиллями та завдяки злагодженій взаємодії всіх заінтересованих сторін – наукової когорти, міжнародних партнерів, фахівців зі сфери правоохоронних органів, прокуратури, судів.

Олександр Марчук наголосив на важливості того, що антикорупційна робота здійснюється за підтримки держави на рівні затвердження Урядом України Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки. Одним із завдань цієї програми є необхідність проведення актуальних узагальнень судової практики, зокрема, і Верховним Судом.

У зв’язку із цим Верховний Суд періодично готує та публікує огляди судової практики за результатами проведених узагальнень. Одним із таких оглядів є огляд судової практики Верховного Суду у кримінальних провадженнях щодо корупційних та пов’язаних із корупцією кримінальних правопорушень. Аналізуючи згаданий огляд судової практики та виходячи з основних проблемних питань при переслідуванні за корупційні кримінальні правопорушення, голова ККС ВС звернув увагу на таке.

Незважаючи на війну, судова система, як всі інші правоохоронні та державні органи, працює. Усвідомлюючи, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, система кримінальної юстиції щоденно робить свій внесок в одну велику Перемогу. Утвердження й забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави, відповідно й головним обов'язком судів, інших органів державної влади та їх посадових осіб.

Доповідач зауважив, що поступово має відбуватися ще більше утвердження принципу невідворотності покарання при розгляді, зокрема, корупційних кримінальних правопорушень. Саме невідворотність, а не суворість покарання виступає основним запобіжником скоєння подібних злочинів у майбутньому та своєрідним превентивним механізмом запобігання корупції. Враховуючи євроінтеграційні прагнення України, необхідні для цього умови та підтримку міжнародних партнерів, у суспільстві існує великий запит на справедливість. До того ж ця категорія справ перебуває під пильною увагою медіа.

Як зазначив Олександр Марчук, виконання функції щодо виявлення, розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо корупційних кримінальних правопорушень у час війни є пріоритетом. Роблячи свій внесок у перемогу над внутрішнім ворогом, система кримінальної антикорупційної юстиції має функціонувати ефективно, злагоджено, відповідно до вимог закону, справедливості та з дотриманням принципу верховенства права.

На думку спікера, подібні спільні заходи із залученням міжнародних партнерів, науковців, суддів, представників прокуратури, адвокатури, законодавця та правоохоронних органів мають стати потужним майданчиком для обговорення актуальних питань, що виникають на етапі як досудового розслідування, так і судового розгляду з метою усунення різнотлумачень та забезпечення єдності судової практики в цій категорії справ.

Він розповів, що при розслідуванні кримінальних проваджень щодо корупційних правопорушень важливо не забувати про людину, її права, суворо дотримуватися порядку проведення слідчих дій, передбачених КПК України, та враховувати усталену судову практику. Також слід звернути увагу на належну роботу органів досудового розслідування, оскільки дотримання вимог законодавства при проведенні початкових дій на етапі досудового розслідування суттєво впливає на результати розгляду кримінальних проваджень щодо корупційних правопорушень у судах.

На завершення виступу Олександр Марчук наголосив, що чітке розуміння мети, своєї ролі й місця в системі органів кримінальної антикорупційної юстиції та дотримання всіма учасниками вимог закону й усталеної судової практики із застосуванням науково-практичних розробок та міжнародного досвіду може привести і, зрештою, приводить до відчутних результатів на шляху запобігання, виявлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у корупції, викорінення корупції як суспільного явища та реалізації євроінтеграційних прагнень українського народу, української держави.

«Виявлення органами, які входять до системи кримінальної антикорупційної юстиції, корупційних проявів у різних галузях свідчить саме про успіхи цих органів та колосальні зрушення, які відбуваються на шляху протидії корупції. Також важливою передумовою протидії корупції є не боротьба з її наслідками, а формування в суспільстві культури нетерпимості до корупції», – резюмував Олександр Марчук.

Організатори заходу: Міністерство внутрішніх справ України, Національна академія внутрішніх справ, Консультативна місія ЄС в Україні, Національна академія правових наук України, ГС «Центр запобігання та протидії корупції».